Actualitate

Bumacov: Moldovenii consumă 9,8 litri de alcool pe cap de locuitor și nu 18 litri

Cel puțin așa susține ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov care a prezentat astăzi statistica consumului de alcool în R. Moldova. 

Astfel, potrivit ministrului, în RM sunt consumate circa 250 milioane de sticle de bere, 30 milioane sticle de votcă și aproximativ 30 de milioane sticle de vin. "Aceste cifre nu ne identifică ca o țară vitivinicolă. RM transferă în fiecare an circa 635 milioane de lei pentru importul de bere de peste hotare. Aceasta înseamnă circa 1,5 fonduri de subvenționare", a spus Vasile Bumacov.

Recent, Guvernul a aprobat reglementarea tehnică a producției de bere, care acum este considerată băutură alcoolică. Comercializarea acesteia copiilor care nu au atins vârsta de 18 ani va fi interzisă. "Băuturile pe bază de bere erau de fapt un amestec de coloranți, aromatizatori și alcool. Acum regulamentul stabilește clar ce este berea specială sau băutura pe bază de bere. Totodată, va fi reglementată și distanța față de școală, grădiniță și spital la care va putea fi vândută berea", a mai spus Vasile Bumacov. "Prin această reglementare, nu marginalizăm producția de bere în țară. Mai mult, cei care vor cultiva orz și hamei, vor fi susținuți de MAIA. Am avut o discuție în acest sens cu cel mai mare producător de bere din R. Moldova", a conchis ministrul. 

Revitalizarea vitivinicolă va fi subvenționată de stat. 

Amintim că, potrivit unui raport al Organizaţii Mondiale a Sănătăţii, un cetăţean moldovean consumă anual, în medie, 18,2 litri de alcool, 10 litri dintre care este vin de casă. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *