ActualitateExterne

Bursa de la Tokyo a trecut pragul de 40.000 de puncte pentru prima dată în istorie

Bursa de la Tokyo a închis şedinţa de luni peste pragul psihologic de 40.000 de puncte, pentru prima dată în istorie, continuând o tendinţa de creştere alimentată de reforma guvernanţei companiilor japoneze precum şi de avansul acţiunilor companiilor de tehnologie, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Indicele principal Nikkei 225 a terminat şedinţa de luni în creştere cu 0,5% până la valoarea de 40.109,23 puncte. Aceasta după ce în cursul şedinţei a urcat până la valoarea de 40.314,64 puncte, un nou record intraday.

Acţiunile companiilor japoneze de tehnologie au fost impulsionate de faptul că indicii bursieri americani S&P 500 şi Nasdaq au închis şedinţa de vineri la valori record. De exemplu, acţiunile producătorului japonez de echipamente de testare a cipurilor Advantest au crescut luni cu 3,9% iar acţiunile producătorului de echipamente pentru cipuri Tokyo Electron au crescut cu 2,7%.

Nimic nu pare să oprească avansul indicelui Nikkei, care a crescut cu 20% de la începutul anului, depăşind luna trecută maximumul istoric care data din luna decembrie 1989, după ce pe parcusul anului 2023 a înregistrat un salt de 28%, cea mai bună performanţă anuală din ultimii 10 ani.

Investitorii externi par să fie în frunte când vine vorba de cumpărarea de acţiuni japoneze şi mulţi par să investească pe baza unei perspective pe termen mediu şi lung, spune Masahiro Ichikawa, analist la Sumitomo Mitsui DS Asset Management. “Cred că piaţa va continua să crească”, a spus Ichikawa.

De exemplu, BlackRock Inc, cel mai mare manager de active din lume, şi Amundi Asset Management, cel mai mare manager de fonduri din Europa, se aşteaptă ca majorarea veniturilor şi modificările aduse guvernanţei companiilor japoneze să impulsioneze în continuare Bursa de la Tokyo.

Datele publicate luni arată că încrederea în mediul de afaceri din Japonia se îmbunătăţeşte iar cheltuielile de capital pentru bunuri au crescut în ultimul trimestru din 2023. În paralel, Guvernul de la Tokyo se gândeşte să anunţe în mod oficial că deflaţia s-a încheiat, a dezvăluit agenţia de presă Kyodo.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *