Economie

Bursa din Bucureşti cumpără bursa din Chișinău

Tranzacţia este dată ca sigură. BVB o infirmă cu stângăcie. BVB are în buget achiziţii de 5 mil. euro. Pe listă este şi bursa din Sofia. 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar fi cumpărat încă din iulie (?!) 4,99% din acţiunile Bursei de Valori a Moldovei din Chişinău, potrivit ziarului Bursa .
Este foarte puţin probabil ca tranzacţia să fi avut loc astfel, având în vedere obligaţiile de raportare ale Bursei de Valori Bucureşti BVB, ca emitent de acţiuni tranzacţionate pe piaţa pe care o administrează. BVB nu ar putea să amâne chiar şi acum informarea pieţei, pe care o cere cu severitate altor companii listate, fără să-şi pericliteze foarte grav credibilitatea.

„Nu avem nimic de declarat acum“, a răspuns Valentin Ionescu, directorul general al BVB, la o întrebare a MONEY.Ro, după ce departamentul de markering al Bursei emisese un comunicat, care, de asemenea, confirma indirect existenţa unor negocieri avansate. Comunicatul amintea de bugetul companiei care prevede „achiziţia de participaţi la alţi operatori de piaţă“.

În această vară au avut loc mai multe întâlniri între oficialii BVB şi cei de la Chişinău. Bursa de Valori a Moldovei este de mici dimensiuni, valoarea tranzacţiilor de anul trecut abia depăşind 20 mil dolari.

Cu diferite alte ocazii, oficialii BVB au invocat planurile lor de expansiune regională, care vizează, în afară de bursa din Chişinău şi pe cea din Sofia, sau o alta din Balcani. Bursa din Sofia nu mai e de vânzare, decocamdată. Pentru aceste achiziţii ar fi disponibile circa 5 mil. euro.

Conducerea BVB a fost acuzată în repetate rânduri de o parte din acţionari săi, că nu face nimic cu resursele sale financiare. Acum câteva luni a fost chiar convocată o adunare generală care ar fi urmat să distribuie acţionarilor aceşti bani nefolosiţi , chiar cu preţul scăderii capitalului social, ceea ce ar fi fost un semnal nefericit penrtu investitori. Nu au venit însă destui acţionari ca să ia o astfel de măsură.

Pe de altă parte, una dintre societăţile de brokeraj cele mai active de pe piaţă, şi Estinvest Focşani, ar fi cumpărat de asemeni, un pachet al Bursei din Chişinău, potrivit sursei citate, care a dat ca sigură încă din iulie achiziţia BVB. Totuşi, directorul de operaţiuni al Estinvest a declarat că nu are cunoştinţă de tranzacţie.

Sursa: Money.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *