ActualitateEconomie

Bursele europene au închis vineri în creştere, investitorii analizând în continuare decizia BCE de a reduce dobânda de referinţă

Bursele europene au închis vineri în creştere, în timp ce investitorii au continuat să analizeze decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobânzile şi să aştepte decizia privind dobânzile de la reuniunea Rezervei Federale a Statelor Unite de săptămâna viitoare, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în urcare cu 0,72%, toate bursele majore şi aproape toate sectoarele încheind ziua în teritoriu pozitiv. Pe ansamblul săptămânii, indicele de referinţă Stoxx 600 a avansat cu 1,09%. Acţiunile companiilor de vânzare cu amănuntul au condus vineri, cu o creştere de 1,84%, în timp ce titlurile companiilor auto au crescut cu 1,6%. Acţiunile producătorilor de alimente şi băuturi au fost singurele cu o evoluţie negativă, scăzând cu 0,32%. Banca Centrală Europeană a redus dobânzile, aşa cum era de aşteptat, joi, marcând a doua sa reducere de 25 de puncte de bază din acest an şi ducând rata dobânzii cheie la 3,5%.

Cu toate acestea, factorii de decizie politică au oferit puţine indicaţii cu privire la direcţia politicii monetare, preşedintele Christine Lagarde afirmând că banca nu ”s-a angajat în prealabil pe o anumită cale a ratei”. Indicele german DAX a crescut cu 0,92%, FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,39%, iar CAC 40, al bursei din Paris, cu 0,41%. Indicele italian FTSE MIB a avansat cu 0,34%, în timp ce indicele spaniol IBEX 35 a urcat cu 1,23%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *