ActualitateEconomie

Bursele europene în declin, afectate de raportările financiare ale companiilor și de decizia Rezervei Federale a SUA privind dobânzile

Acţiunile europene au închis joi în scădere, în condiţiile în care pieţele globale au reacţionat la o serie de rezultate financiare raportate de companii şi la cea mai recentă decizie de politică monetară a Rezervei Federale din SUA, transmite CNBC, citat de news.ro.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în declin cu 0,2%, sectoarele având o evoluţie mixtă. Acţiunile bancare au încheiat sesiunea în creştere cu 0,6%, în timp ce titlurile companiilor de tehnologie s-a retras în ansamblu cu 1%. Factorii decidenţi ai Rezervei Federale americane au menţinut dobânzile constante la şedinţa din mai, la un interval de 5,25% până la 5,5%, aşa cum era aşteptat.

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a spus că este puţin probabil ca următoarea mişcare a băncii centrale să fie o majorare a ratei dobânzii. Pieţele din Asia-Pacific au fost în mare parte în creştere, peste noapte, deoarece traderii au reacţionat la poziţia Fed, în timp ce acţiunile din SUA au avansat joi, pe măsură ce investitorii au analizat mai multe câştiguri corporative.

A fost o zi încărcată pentru raportarea rezultatelor financiare ale companiilor din Europa. Cea mai mare companie din regiune în funcţie de capitalizare, Novo Nordisk, a depăşit estimările de profit, deoarece cererea pentru medicamentele sale pentru slăbit continuă să crească. Gigantul petrolier Shell a depăşit, de asemenea, aşteptările, cu marjele de rafinare şi tranzacţiile mari cu petrol. Acţiunile băncii olandeze ING au crescut cu 6,5% până la sfârşitul sesiunii, după ce a anunţat o răscumpărare de acţiuni de 2,5 miliarde de euro. AXA, ArcelorMittal, Orsted, Vestas, Hugo Boss, Pandora şi Standard Chartered s-au numărat printre celelalte companii care au raportat joi rezultele financiare. Indicele german DAX a scăzut cu 0,2%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 0,88%, în timp ce indicele londonez FTSE 100 a contrazis tendinţa negativă generală, cu o creştere de 0,63%. Indicele italian FTSE MIB a coborât cu 0,03%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid a avansat cu 0,16%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *