Actualitate

Business cu Moartea

Zinaida este bolnavă de cancer din 2008. Recent a aflat că şi plămânii îi sunt afectaţi – ambii. Viaţa ei se împarte de atunci între oraşul unde locuieşte şi Institutul Oncologic, unde face naveta pentru proceduri. Cel mai mare vis al ei a fost să trăiască… încă un pic, măcar până când nepoţica va merge în clasa I. Dorinţa disperată de a trăi, însă, a dus-o în ghearele unor escroci, care fac bani… din teama oamenilor de a muri. Acum plânge şi nu poate înţelege „cum oare poţi să te lăfăi în lacrimile şi durerea cuiva? Oare nu se gândesc că există un Dumnezeu, care le vede pe toate?”. Dar banii şi Dumnezeu sunt realităţi incompatibile.

Îmbogăţiţi din teama oamenilor de a muri

Stă pe un scaun în faţa mea, cu o groază de hârtii în jurul ei. Le scoate din buzunar, dintr-o sacoşă, mai scoate un plic cu hârţoage, boţite, puţin murdărite. Mi le arată pe toate şi plânge. „Am văzut reclama la televizor, unde promiteau că însănătoşesc şi pe cei ca mine… bolnavi de cancer. M-a pus păcatul şi am sunat. Dar am aflat că sunt foarte scumpe şi am refuzat politicos. De atunci mă tot contactau, îmi promiteau o reducere de la opt la şase mii de lei, iar peste o săptămână mi-au propus să le cumpăr cu patru mii”… Disperată că boala o va răpune, a căzut de acord.

Femeia a cumpărat şase cutiuţe de „Extract de ciuperci Şiitake”. Cei 4000 de lei i-a împrumutat şi i-a dat reprezentanţilor SRL „Tectonica-Med”. Efectul a fost însă contrar opus – se simţea din ce în ce mai rău, iar la una din şedinţele de chimioterapie de la Institutul Oncologic le-a arătat medicilor „vitamina-minune”. „Aruncă prostiile astea, că o să te omori cu ele, femeie. Cancerul trebuie tratat cu medicamente şi proceduri specifice”, i-au spus aceştia.

Răpusă de durere, Zinaida s-a dus să le dea înapoi vitaminele celor care au minţit-o. Acolo – surpriză! – reprezentanţii firmei şi-au schimbat sediul, iar la telefoane nu mai răspunde nimeni. Fără vreo speranţă, a venit la redacţie. „Nu vreau decât să-mi întoarcă banii. Cum oare pot ei să mintă un om grav bolnav şi sărac?”.

„Parcă nu-s proastă, dar i-am crezut”…

TIMPUL s-a interesat despre activitatea respectivei firme. Am constatat că SRL „Tectonica-Med”, alături de o altă întreprindere – „Pradamirex” -, ambele conduse de acelaşi director, sunt cercetate penal de Procuratura Anticorupţie. „În 2011 am primit mai multe plângeri în legătură cu activitatea acestor firme – câte patru pe lună. Respectiv, am sancţionat acest agent economic. Dar era un cerc continuu – noi îi sancţionam, iar ei, pe unde achitau amenda, pe unde nu şi îşi continuau activitatea”, ne spune directorul Agenţiei de stat pentru Protecţia Consumatorului (APC), Alexandru Cuzimuc. Dar decizia finală o ia judecata, care decide dacă drepturile consumatorului au fost sau nu încălcate. Cuzimuc ne mai spune că ţine minte foarte bine numele celor două firme. „În acest business lucrează specialişti pregătiţi din punct de vedere psihologic, care ştiu cum să manipuleze potenţialii cumpărători. Am avut plângeri de la bătrâni care sperau că vor fi în puteri ca la 20 de ani sau femei care s-au lăsat minţite că o simplă cremă le va mări în mod miraculos bustul. Replica lor de cele mai multe ori era aceasta: „Parcă nu-s proastă, dar nu ştiu cum de i-am crezut”.

Ce riscă, dacă riscă ceva, e „prematur” de spus

Directorul Agenţiei s-a arătat surprins când i-am prezentat unul dintre suplimentele alimentare pe care le-a cumpărat dna Zinaida, pe care figura, ca importator, un alt SRL – „Midoleg”. Alexandru Cuzimuc presupune că este vorba despre acelaşi agent economic, precizând că firma „Pradamirex” nu mai funcţionează. Mai mult decât atât, APC s-a autosesizat imediat, întrucât mai multe încălcări ale legislaţiei pot fi observate cu ochiul liber – eticheta produsului nu specifică conţinutul acestuia şi informaţia în limba de stat de pe cutie lipseşte. Iar pentru aceste nereguli, agentul economic riscă o amendă de zeci de mii de lei.

Procuratura Anticorupţie a confirmat faptul că „Pradamirex” şi „Tectonica-Med” sunt cercetate penal. „Dosarul a fost deschis în baza art. 335 din Codul Penal – abuz în serviciu. Urmărirea penală a fost pornită în urma plângerilor depuse la APC”, ne-a spus Vasile Moroşan, procurorul care se ocupă de acest caz. Cum şi dacă vor fi pedepsiţi reprezentanţii acestor firme însă e „prematur” de spus.

… intensifică capacitatea sexuală şi are efect antigripal

De ce s-a lăsat dna Zinaida atât de uşor manipulată, nu e greu de presupus. E destul să tragem cu ochiul peste prospectul suplimentului procurat. Iată câteva frânturi de text: „Extractul de ciuperci Şiitake este utilizat în scopuri medicinale; în cazul tumorilor benigne şi maligne, leucemie, ulcer, hipertensiune arterială; conţine acizi care au activitate antitumorală; are efect antigripal; conţine substanţe care contribuie la menţinerea tonusului fizic, mintal şi sexual; are proprietatea de a intensifica capacitatea sexuală; are efect pozitiv în cazul diabetului zaharat”. Legea nu permite ca suplimentele alimentare să fie însoţite de astfel de „promisiuni”. „Acesta se consideră un supliment alimentar. Nu este nicidecum un medicament. Utilizarea recomandărilor în scop medical al suplimentelor este interzisă prin hotărâre de Guvern”, ne-a comunicat Andrei Ciuburciu, şeful Secţiei supraveghere în alimentaţie din cadrul CNSP. Problema are însă un aspect foarte subtil – deşi legea prevede, cu stricteţe, că eticheta produsului nu trebuie să conţină astfel de recomandări, aceeaşi lege nu spune nimic despre prospect, care poate să conţină verzi şi uscate.

Calitate… pe bună-credinţă

Nu cunoaştem, deocamdată, cum a fost posibil ca acest supliment alimentar să apară pe piaţă fără a fi însoţit de datele despre componenţa lui, fără recomandări şi interdicţii. Stela Bradu, secretara Comisiei de experţi pentru evaluarea solicitării şi a dosarului în vederea înregistrării suplimentelor alimentare în RM, ne-a spus că membrii Comisiei decid dacă trebuie sau nu să fie plasat pe piaţă produsul, bazându-se pe informaţia pe care le-o prezintă agentul economic. Stela Bradu menţionează că „Tectonica-Med” a prezentat Comisiei toate actele necesare. „Dacă firmele respectă sau nu legea – asta nu mai ţine deja de noi, ci de organele abilitate care ar trebui să le verifice activitatea”, a adăugat Bradu.

„Acuzaţii nefondate”

I-am contactat şi pe cei de la „Tectonica-Med”. La telefonul firmei cineva s-a prezentat drept Igor Creţu. El ne-a sugerat să nu-i dăm în ziar, deoarece „n-am făcut nimic rău şi nu vedem motive de nemulţumire”. Igor Creţu ne-a spus că femeia ar fi trebuit să consume toate vitaminele procurate şi, astfel, n-ar fi avut nicio problemă de sănătate. „Ne aduce acuzaţii nefondate”. El a negat faptul că întreprinderea se ascunde de clienţii săi şi ne-a dictat adresa sediului companiei, precizând încă o dată: „Ar fi bine să nu scrieţi nimic. Ne vom lămuri noi”. El ne-a promis că vom fi contactaţi de „şeful” lor, al cărui nume a refuzat să ni-l divulge, însă pe parcursul zilei de ieri nu ne-a mai sunat nimeni…

Agenţia de stat pentru Protecţia Consumatorului s-a autosesizat atunci când TIMPUL i-a prezentat directorului instituţiei suplimentele alimentare comercializate de către firmele „Tectonica-Med” şi „Midoleg”

Important: Agenţia pentru Protecţia Consumatorului anunţă că, în cazul unor nereguli depistate, puteţi contacta Linia fierbinte (+373-22-741464) sau Linia verde (080028028, număr gratuit). 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *