Politică

Buzău: Cetatea dacică de la Cârlomăneşti va fi reconstituită

‘Estimăm ca în 4-5 ani să finalizăm lucrările, iar din 2014 după ce vom restaura unul din cele cinci temple descoperite şi două-trei clădiri, cetatea dacică va putea fi vizitată de publicul larg’, a declarat în exclusivitate pentru AGERPRES directorul Muzeului judeţean Buzău, Sebastian Matei.
Tânărul arheolog intenţionează ca la Cârlomăneşti să realizeze şi un Muzeu al satului preistoric, prin reconstituirea locuinţele populaţiei autohtone din ultimele cinci-şase milenii.

‘Zona Cârlomăneşti a fost locuită neîntrerupt mai bine de cinci milenii, în urma săpăturilor arheologice putem reconstitui o locuinţă şi anexele din Epoca pietrei, una, două locuinţe din Epoca bronzului, cultura Monteoru, precum şi o locuinţă din perioada migraţiei popoarelor’, a mai spus Sebastian Matei.

Potrivit directorului muzeului din Buzău, civilizaţia geto-dacilor de la Curbura Carpaţilor este de o originalitate aparte, în urma săpăturilor arheologice de la Cetăţuia-Cârlomăneşti fiind descoperite cinci temple dacice, dintre care două cu absidă, dar şi zeci de statuete antropomorfe şi zoomorfe care constituiau obiecte de adoraţie. Concluzia este că dacii de la Curbură cultivau un fel de erezie, în constrast cu monoteismul practicat de ceilalţi daci. 

Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *