Social

CA a amendat nouă posturi TV pentru lipsă de programe locale

Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat amenzi în mărime de 240 000 lei pentru nouă posturi TV pentru încălcarea prevederilor ce țin de programele locale.

Este vorba despre posturile RTR Moldova, Cinema 1, PEH TV, N4, ITV, Moldova-2, Zona M, TVC 21, TV-Găgăuzia, transmite Știri.md.

Prevederile referitoare la programele locale care nu au fost respectate de către posturile respective vizează: 

– duratele medii zilnice a programelor audiovizuale locale care trebuie să fie de cel puțin 8 ore pentru furnizorii privați naționali de servicii media audiovizuale de televiziune și furnizorii publici regionali, respectiv de 10 ore pentru furnizorii publici naționali.

– difuzarea obligatorie a programelor în limba română

– difuzarea programelor locale în orele de maximă audienţă

 Astfel, CA a aplicat următoarele sancțiuni: 

1. RTR Moldova – amendă de 42.000 de lei
2. Cinema 1 – amendă de 42.000 de lei
3. PEH TV – amendă de 38.000 de lei
4. N4 – amendă de 34.000 de lei
5. ITV – amendă de 25.000 de lei
6. Moldova-2 – amendă de 20.000 de lei
7. Zona M – amendă de 15.000 de lei
8. TVC 21 – amendă de 14.000 de lei
9. TV-Găgăuzia – amendă de 10.000 de lei

CA remarcă faptul că, serviciile media audiovizuale de televiziune Cinema1, Exclusiv TV,  ITV, N4, PEH TV, RTR Moldova, Zona M au fost clasificați ca privați naționali, având obligația de a transmite în cadrul serviciilor de televiziune programe audiovizuale locale cu durata medie zilnică de cel puțin 8 ore.

Cu referire la furnizorii publici de servicii media, este de menționat că potrivit prevederilor art. 32 din Codului Serviciilor Media Audiovizuale, Statutul juridic al furnizorilor publici de servicii media: alin. (1): În Republica Moldova funcţionează: furnizorul public naţional de servicii media – Compania „Teleradio-Moldova” care are obligația de a transmite în cadrul serviciilor de televiziune programe audiovizuale locale cu durata medie zilnică de cel puţin 10 ore și furnizorul public regional de servicii media – Compania „Gagauziya Radio Televizionu”, care are obligația de a transmite în cadrul serviciilor de televiziune programe audiovizuale locale cu durata medie zilnică de cel puţin 8 ore.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Amenzile sunt simbolice. Ar trebui monitorizati mai atent acesti ,,jurnalisti, si de fiecare data de amendat cu cate cel putin 50 mii de lei fiecare. Nu de alta dar Gagauz Yeri nu au nici ziar in romana. Tiraspolul il are dar e cu grafie rusa. Aici se duce lupta principala între Minciuna si Adevar – in mass-media… si la fiecare colt de strada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *