Actualitate

Ca în UE și SUA! Sergiu Litvinenco propune o practică unică de a recupera mai rapid daunele cauzate statului de agenții economici

Persoanele juridice și procurorul ar putea să aibă posibilitatea de a încheia acord judiciar de recunoaștere a vinovăției în cazul în care agentul economic își va recunoaște vina că a încălcat legislația, fapt ce va facilita recuperarea bunurilor și prejudiciului, cauzat statului. O asemenea modificare legislativă propune să fie făcută Ministerul Justiției, scrie Realitatea.md.

Astfel, potrivit lui Sergiu Litvinenco, o astfel de măsură, în cazul în care va fi adoptată, ar putea duce la recuperarea mai rapidă a prejudiciului cauzat statului, prin restituirea prejudiciului și achitarea unei amenzi consistente și va permite companiei să funcționeze în continuare, păstrând locurile de muncă.

„Evident că legislația va trebui să prevadă proceduri care nu vor permite să se abuzeze de acest mecanism. De exemplu, implicarea procurorului-șef al procuraturii specializate și autorizarea de către judecătorul de instrucție, precum și inaplicabilitatea mecanismului față de persoane juridice, care aduc atingere funcționalității statului sau implicate în frauda bancară sau în alte infracțiuni de acest gen, dar și monitorizarea strictă a clauzelor incluse în acord. Ideea trebuie încă analizată, în prezent situația este de așa natură că prejudiciile aduse statului nu sunt recuperate, amenzile nu sunt încasate, conturile companiei sunt sechestrate, oamenii rămân fără locuri de muncă, iar persoanele vinovate de comiterea infracțiunilor rămân nepedepsite. Adoptarea unui astfel de proiect ar putea schimba această situație” menționează Litvinenco.

De asemenea, ministrul Justiției susține că astfel de mecanisme există în majoritatea țărilor membre ale UE, dar și în SUA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *