Bună Dimineața

Ca să-ți asiguri un trai decent acasă, trebuie să pleci în străinătate

La ai săi peste 50 de ani a realizat că a făcut o mare greșeală pentru că atunci când era tânără a preferat să stea în sat și să aibă grijă de gospodărie în defavoarea plecării la muncă în străinătate unde, pentru același volum de muncă, ar fi putut câștiga mai mulți bani, și-ar fi putut permite mai multe lucruri, iar ca bonus ar fi avut ocazia să înceapă mai degrabă să descopere lumea.  

Stăteam la bucătărie și discutam despre cei care nu acceptă nici în ruptul capului să-și lase familia și casa pentru eurașii și dolărașii din țările îndepărtate. Cu toate acestea au reușit să se pună pe picioare cu banii câștigați aici. Da, ei sunt oameni care merită să fie respectați. Nedumerirea mamei ține mai mult însă de cei care trăiesc acasă la limita de jos a sărăciei, dar se bat cu pumnul în piept că nu-și lasă masa și casa pentru ca să fie slugi în străinătate. Preferă să stea aici și să-și bea mințile. Nu le asigură copiilor o educație și studii pe măsură. Nu sunt în stare să se întrețină pe sine, darămite pe toți membrii familiei și eventual părinții care deja sunt în etate. Pur și simplu nu vor să iasă din zona de confort. Iată pe acești oameni mama nu-i înțelege.

Părinții mei își iubesc Patria, dar mult mai mult își iubesc copiii. De aia n-au stat prea mult pe gânduri atunci când în Republica Moldova era o sărăcie lucie. Primul a plecat tata și câțiva ani la rând a dus pe umerii săi întreaga familie. Ulterior a plecat și mama – a așteptat să creștem noi și s-a asigurat că suntem capabili să ne purtăm singuri de grijă. Evident că ambii s-ar fi simțit mult mai bine acasă. Evident c-ar fi preferat să nu bată drumuri străine. Evident că și-ar fi dorit să vadă cum le cresc și cum își aranjează viața copiii, dar erau conștienți că fără ajutorul lor aceste lucruri s-ar fi întâmplat mult mai târziu sau chiar niciodată. Acum nu regretă nimic. De fapt sunt mult mai fericiți fiind peste hotare împreună, decât unul într-un capăt și altul în celălalt capăt al lumii.

Prin acest text nu încerc să conving pe cineva să plece peste hotare sau să rămână acasă. Prin acest text vreau să comunic că mulți dintre cei care aleg la un moment dat să plece realizează că ar fi trebuit să facă acest lucru mult mai înainte. Sigur, varianta ideală e să trăiești în casa ta, alături de soț sau soție și copii, și să fii capabil să asiguri familiei un trai decent. Însă, decât să-ți plângi toată viața de milă și să stai cu mâna întinsă la autorități, mai bine mișcăți fundul de pe lejancă sau taburet și caută soluții în afara perimetrului satului, raionului sau țării în care locuiești. Niciodată nu este prea târziu să-ți schimbi viața, e nevoie doar de dorință, restul sunt detalii… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *