Editorial

CA ȘI deputați, nu faceți CA CA în limba română

În numele dreptății, zic și eu ca în cântecul popular că nu e vina calului, ci a potcovarului, adică nu e atât vina făcătorilor de emisiuni, cât a voastră, a invitaților. 
Astfel, una din erorile jenante pentru un intelectual (îndeosebi deputat și proromân!) este utilizarea pleonastică (tautologică) a conjuncției ȘI pe lângă INCLUSIV. Explic celor mai triști ca noi. Tautologie (pleonasm) este o greșeală de exprimare constând în repetarea inutilă cu alți termeni a aceleiași idei. Deoarece inclusiv înseamnă împreună cu…; cuprinzând și…; și în enunțul Toți cetățenii RM trebuie să respecte limba română, inclusiv deputații, nu e nevoie de mai adăugat și conjuncția ȘI, fiindcă sensul ei se conține în cuvântul INCLUSIV.
E clar, copii, ați înțeles? Mergem mai departe.

O monstruozitate care își face drum cu coatele spre altarul sfânt al limbii literare a limbii române este CA ȘI. Am auzit recent: „Noi ca și deputați, ca și membri ai fracțiunii…”. De ce nu ca deputați, ca membri ai fracțiunii?! E recomandabil să fie folosit acest CA ȘI doar pentru a evita cacofoniile, adică pentru a nu face CA CA. Cred că ați auzit și voi din gura deputaților PCRM asemenea expresii ca noi, CA Comuniști, noi, CA Candidați ș.a… Aici, da, ȘI e obligatoriu. În restul cazurilor însă ȘI este de prisos sau superfluu, cum se zice la țară.
E clar, copii, ați înțeles? Mergem mai departe.

O altă pramatie e expresia eşichier de stânga. Când spunem eșichier de stânga, admitem că ar exista mai multe eșichiere – de stânga, de dreapta, de centru-dreapta ș.a.m.d. Dragi copii, eșichier este un cuvânt polisemantic (cu mai multe sensuri) care semnifică: 1. Așezare de obiecte pe două sau pe mai multe rânduri, cu spații egale între ele. 2. Dispozitiv în care trupele militare sunt așezate în careuri, la distanțe egale. 3. (figurat) Loc de confruntare (politică, de interese); spectru al partidelor existente la un moment dat. Așadar, eșichierul e o noțiune abstractă și indică locul de confruntare a partidelor politice. Locul acesta poate fi diferit – în centru, pe stânga sau pe dreapta eșichierului, deci nu pot există mai multe. Așadar, corect este să spunem partidele din stânga eșichierului politic, dar nu partidele de pe eșichierul de stânga.
E clar, copii, ați înțeles? Azi vă cruț, dar dacă o să mai continuați să vă bateți joc de limba română o să vă dau numele la gazetă. Nu glumesc.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *