Externe

Cablu electric de 1.200 de km, între Azerbaidjan și Ungaria, prin România / Acord important semnat la București

Acordul pentru energia verde semnat, sâmbătă, la Bucureşti, între România, Georgia, Ungaria şi Azerbaidjan prevede realizarea unui cablu submarin de transport de energie electrică de aproape 1.200 de kilometri, realizat în şase ani. Se lucrează la studiul de fezabilitate.

Acordul în domeniul energiei verzi, care se semnează, sâmbătă, la Bucureşti, de premierii din România, Georgia, Ungaria, dar şi de preşedintele din Azerbaidjan prevede realizarea unui cablu subteran de transport energie.

Potrivit autorităţilor române, în momentul de faţă, este în curs de realizare studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, care are termen de finalizare septembrie 2023.

În configuraţia iniţială, cablul va fi realizat în şase ani, va ajunge până în România şi va avea o lungime de 1.195 km, din care 1.100 km submarin şi 95 km terestru.

„Odată finalizat, cablul submarin va stimula comerţul regional de electricitate, va augmenta oportunităţile de export ale ţărilor producătoare de energie electrică şi va întări securitatea energetică în Europa şi în regiunea Caucazului de Sud”, au transmis autorităţile.

Potrivit acestora, Acordul cuprinde, de asemenea, direcţii concrete de cooperare, precum:

  • transportul şi furnizarea de energie electrică produsă din surse de energie regenerabile, în Azerbaidjan şi Georgia, către Europa;
  • aplicarea de noi tehnologii privind eficienţa energetică şi conservarea energiei;
  • activităţi în domeniile producţiei, transportului şi comerţului de energie regenerabilă şi hidrogen verde;
  • promovarea cooperării la nivelul autorităţilor şi al investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte în domeniile energie regenerabilă şi hidrogen verde;
  • extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *