Internațional

Cacealma rusească? Ofițerii din Marina rusă, interceptați când vorbeau despre lansarea de bombe nucleare asupra Berlinului

Ofițerii din Marina rusă ar fi propus un atac nuclear asupra Berlinului și a două mari baze militare din Germania, în timpul unor exerciții militare în Marea Baltică, potrivit unui raport al jurnaliștilor de la Der Spiegel, relatează Insider.

Astfel, conform jurnaliștilor germani, câțiva ofițeri din Marina rusă au dezbătut subiectul bombardării Berlinului, dar și a două dintre cele mai importante baze militare din Germania. Această discuție între superiorii ruși ar fi avut loc anul trecut, chiar în timpul unui antrenament al forțelor navale ale Rusiei.

Citând mai multe surse din serviciile de securitate germane, Der Spiegel a relatat că ofițerii ruși au menționat trei potențiale ținte pentru lovituri nucleare, inclusiv capitala germană Berlin, care are o populație de 3,6 milioane de locuitori.

De asemenea, jurnaliștii germani au precizat că celelalte ținte menționate au fost baza aeriană Ramstein, aflată în sud-vestul Germaniei, care servește drept cartier general al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, și baza aeriană Buchel, despre care se crede că găzduiește aproximativ 20 de focoase nucleare americane.

Potrivit The Times of London, mesajele au fost interceptate în timp ce navele de război rusești efectuau manevre în Marea Baltică la sfârșitul anului trecut, cu câteva luni înainte ca Vladimir Putin să ordone invazia Ucrainei.

The Times a precizat că, deși s-ar putea să nu indice faptul că Rusia avea planuri concrete de a ataca nuclear teritoriul german, adăugând că acest tip de discuții sunt destul de obișnuite în timpul exercițiilor militare, este posibil ca aceste dialoguri să fi avut scopul de a speria Germania și Occidentul.

Reuters a relatat că temerile adânc înrădăcinate privind un război nuclear în Germania, resimțite puternic în timpul Războiului Rece, au început să reapară.

De asemenea, agenția de știri a precizat că cererea de buncăre private a crescut vertiginos. Orașele din apropierea bazelor militare americane, cum ar fi Ramstein, încep să se simtă în pericol, potrivit Reuters.

Klaus Weichel, primarul orașului Kaiserslautern, care se învecinează cu Ramstein, a declarat pentru agenția de știri: „Este de înțeles că temerile revin”. El a adăugat că retorica nucleară a Rusiei are scopul de a stârni temeri în încercarea de a împiedica națiunile occidentale să sprijine Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *