Opinii și Editoriale

Câinii și ciolanul naționalismului

Toate etniile din Moldova au apucături naționaliste: rușii și găgăuzii îi urăsc pe români, românii îi urăsc pe ruși, iar moldovenii în general, îi urăsc pe toți. Fiecare încearcă să învinuiască o altă etnie de toate problemele pe care le are și nu se gândește că poate ar trebui și singur să se schimbe. Este destul de trist să vezi cum o țară e prădată în lung și-n lat de funcționari și politicieni corupți, în timp ce noi ne mâncăm unul pe altul din cauza limbii vorbite și a adevărului istoric. Nu mai vreau să accept naționalismul! Sunt de părerea că nu există națiuni rele, există oameni normali și nesimțiți șovini, indiferent de naționalitate. 

Nu mai accept naționalismul românesc care urăște tot ce este rusesc. Îmi pare o greșeală totală să urăști un popor întreg pentru greșelile pe care le fac liderii acestui popor. De ce urâți rușii? Ar trebui să urâți politica imperială rusească, și nu rusofonii. Rusofonii din Moldova sunt foarte uniți, ceea ce nu putem spune de români. Rusofonii din Moldova sunt social-activi și încearcă să dezvolte societatea noastră. Un grup de rusofoni a reconstruit Rotonda, un alt grup organizează Velohora, site-urile de limbă rusă sunt pline de materiale pozitive despre Chișinău și Moldova. Rusofonii creează, studiază istoricul și tradițiile noastre și încearcă să se integreze în această societate mâncată de ură. Și acum să ne întrebăm, cum ar trebui să reacționeze acești rusofoni când un român basarabean îi face pe toți rușii porci? Bineînțeles că va acționa negativ. Ar fi normal să nu încurcăm rușii cu naționaliștii ruși? Rusia nu înseamnă numai Putin, Rogozin și Stalin. Rusia mai înseamnă și oameni cu o cultură bogată și o dorință de a trăi într-o societate normală.  

Nu accept nici naționalismul rusesc care este servit pe tava internaționalismului socialist. Ce fel de internaționaliști sunt ăștia, frate? În afară de rusă nu cunosc nici o limbă, însă sunt siguri că în Moldova se vorbește „moldoveneasca”, chiar dacă nu înțeleg nicio boabă din ea. Urăsc tot ce este românesc și cred că toți românii au făcut sau fac parte din Legiunea Arhanghelului Mihail. Îi învinuiesc pe români de fascism și umblă cu slogane naționaliste. Ăștia sunt adevărații naziști, și ca să nu fie prinși cu musca pe căciulă, învinuiesc alte etnii de naționalism. Sunt niște oameni de nimic, însă, vă rog, să nu-i catalogați drept „ruși”. Nu toți rușii sunt la fel de zombați.  

Secolul douăzeci a fost un secol al ororilor naționaliste și se pare că nu i-am învățat lecția. Continuăm să ne urâm pe motive de etnie, limbă vorbită și opinii istorice. Poate ar fi momentul să ne oprim un pic? Să organizăm o „unire moldovenească”, una care ne-ar aduna pe toți la aceeași masă. Ar fi minunat dacă toate etniile din țară s-ar înțelege și ar pune cot la cot pentru a crea o adevărată republică democratică. Iar când vom vedea un naționalist radical, indiferent dacă va fi rus, moldovean sau român, ar fi bine să-l temperăm. Și să-i spunem că tendințele naționaliste au rămas în secolul XX. În mileniul trei ar fi bine să ne dăm seama că suntem cu toții cetățeni ai Terrei, și ar trebui să avem cu toții un scop comun, nu să roadem mai departe ciolanul naționalismului aruncat de politicieni.  
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *