Opinii și Editoriale

Călătorii în țară

În noiembrie, un grup de peste zece scriitori basarabeni au fost invitați la Colocviul Iustin Panța în Sibiu. Alexandru și Mihail Vakulovski, Leo Butnaru, Nicolae Popa și Irina Nechit, Victor Țvetov, Ion Buzu, Dan Negară și tinerii de la Vlad Ioviță: Anastasia Palii, Rodica Gotca, Veronica Ștefăneț, Artur Cojocaru și Iulia Iaroslavschi.

Au fost zile pline în care tinerii și-au citit poeziile și și-au golit portofelele în librării, iar gazdele noastre, Dumitru Chioaru, Rita Chirian și Bogdan Federeac au petrecut timpul cu noi și au organizat nu doar lecturile, ci și mese festive la Casa Frieda. A fost un moment important pentru poezia foarte tânără de aici, reprezentată de membrii Atelierului „Vlad Ioviță”, pentru că au putut ieși în grup ca să susțină prin lecturi diversitatea lor.
Dincolo de evenimentele literare, ne-am simțit cu toții ca într-o excursie reușită, de unde Alexandru Vakulovski și Mihail Vakulovski, împreună cu subsemnata, am participat la Maratonul de poezie al Facultății de Litere din Brașov, în cadrul Festivalului „Etnovember”, la invitația profesorului decan Adrian Lăcătuș.

Am fost la multe lecturi maraton, însă, fără să vreau să supăr pe cineva, acesta a fost de departe cel mai reușit. În primul rând că tuturor autorilor, inclusiv celor nedebutați, li s-au oferit, cel puțin, zece minute de lectură. Nu s-a mers pe modelul clasic: un poem sau două. În acest fel, toți cei din public au putut să își facă o idee clară, dacă nu despre scrisul integral al unui poet, cel puțin, despre proiectul prezentat.
În al doilea rând, a fost foarte bine că organizatorii au făcut pauze de 10-15 minute după fiecare oră de lectură. Iar aceste pauze au făcut posibilă participarea tuturor de la prima lectură până la ultima. Și nu doar o participare fizică, ci și atentă, pentru că pauza venea întotdeauna înainte ca auditoriul să obosească.

Am avut cândva și noi un maraton la „Republica”, iar dacă voi mai face vreodată unul, voi prelua acest model, cu un timp mai lung acordat lecturilor și cu pauzele necesare. Pentru că pot spune și acum, după câteva săptămâni, ce anume mi-a plăcut la fiecare autor în parte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *