Istorie

Calendar istoric 22 iunie: 1941 – A început Operațiunea Barbarossa: Germania nazistă și aliații săi au atacat Uniunea Sovietică

1898 – S-a născut scriitorul german Erich Maria Remarque, autorul romanului „Nimic nou pe Frontul de Vest” („Im Westen nichts Neues”), în care descrie o imagine realistă a armatei germane și a ororilor Primului Război Mondial.

1913 – A murit poetul Ștefan Octavian Iosif (n. 1875).

1940 – Noul guvern francez condus de mareșalul Pétain a semnat armistițiul de la Rethondes cu cu Germania nazistă.

1941 – A început Operațiunea Barbarossa, Germania nazistă și aliații săi au atacat Uniunea Sovietică.

În noaptea de 21 – 22 iunie, ora 24.00, Armata Română a declanșat operațiunile militare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația sovietică.

La orele 3, pe cerul Moldovei s-a făcut auzit zgomotul metalic al avioanelor, care survolau Prutul pentru a executa misiuni de luptă în spațiul Basarabiei. După un sfert de oră, bubuitul asurzitor al artileriei germane și române anunța începerea ostilităților pe ceea ce va deveni cel mai sângeros teatru de operații din istorie.

România a intrat în război alături de Germania împotriva Uniunii Sovietice fără a încheia vreo alianță militară, pe baza apartenenței la Pactul Tripartit semnat în noiembrie 1940 și a deciziei Conducătorului statului român, mareșalul Ion Antonescu.

1961 – A murit regina Maria a Iugoslaviei, a doua fiică a Regelui Ferdinand I al României și soția Regelui Alexandru I al Iugoslaviei (n. 1900).

1963 – A murit interpreta de muzică populară Maria Tănase (n. 1913).

1987 – A murit actorul și dansatorul american Fred Astaire (n. 1899).

historia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *