Istorie

Calendar istoric: 15 martie – Cezar, asasinat

Asasinarea lui Gaius Iulius Caesar a avut loc la 15 martie 44 î.Hr. la Roma. Eminentul general Gaius Iulius Caesar și-a învins dușmanii politici și și-a stabilit autoritatea exclusivă asupra Imperiului Roman în timpul războiului civil din anii 49-45 î.Hr. Un grup de senatori conduși de Gaius Cassius Longinus și Marcus Junius Brutus au conspirat pentru a-l asasina pe Caesar și a restabili Republica.

La o ședință a Senatului din zilele de martie, conspiratorii l-au atacat pe dictator cu pumnale și i-au provocat 23 de răni, din cauza cărora a murit pe loc. Contrar credinței populare, așa cum a descris mai ales Shakespeare în piesa sa Iulius Caesar, nu s-a întâmplat în Capitoliu, ci în Curia lui Pompei, unde se afla Senatul în acel moment.

Asasinii au ocupat apoi Capitoliul. Nu au primit sprijinul așteptat; în ziua înmormântării lui Cezar, poporul a trecut în cele din urmă de partea “partidului” său, condus de Marc Antoniu. În vara anului 44 î.Hr. conspiratorii s-au dispersat în provincii. Treptat, a izbucnit un război civil în care au fost înfrânți și au murit unul câte unul până la sfârșitul anului 42 î.Hr.

Asasinarea lui Cezar este descrisă în numeroase lucrări de pictură și literatură. În 42 î.Hr. au fost turnate monede de aur și argint pentru a comemora asasinarea lui Iulius Caesar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *