Istorie

Calendar istoric. Pe 11 martie Lituania și-a declarat independența

1902: Se dă sentința în procesul Caion-Caragiale. Caion este condamnat la 3 luni închisoare, 500 de lei amendă către stat și 10.000 de lei despăgubiri către I.L.Caragiale pentru calomnie, după ce afirmase că drama Năpasta ar fi un plagiat.

1938: Ocuparea Austriei de către Germania hitleristă (Anschluss).

1985: Comitetul Central al PCUS îl alege pe Mihail Gorbaciov în funcția de Secretar General. Alegerea sa marchează începutul destinderii între Est și Vest. Este debutul pentru perestroika și glasnost.

1990: Începe manifestația populară din Piața Operei din Timișoara, la care a fost adoptată, la 12 martie 1990, Proclamația de la Timișoara.

1990: Dictatorul chilian Augusto Pinochet a părăsit funcția deținută în acest stat.

1990: Parlamentul lituanian, proaspăt ales, a proclamat independența acestui stat față de URSS.

1997: Paul McCartney, fost membru al formației Beatles, este înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

2003: Curtea Penală Internațională este fondată la Haga.

2004: Explozii simultane la oră de vârf în patru trenuri madrilene omoară 200 de oameni, printre care și 16 cetățeni români. Pistele conduc spre un atentat terorist al al-Qaida.

2011: Un cutremur cu magnitudine 9 grade pe scara Richter și cu epicentrul în Oceanul Pacific, a lovit coasta de est a Japoniei. Cutremurul a fost urmat de tsunami. Evenimentul a declanșat al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie, și unul din singurele două evenimente care să fie clasificate ca Nivel 7 pe scară internațională a evenimentelor nucleare.

Pe 11 martie s-au născut poetul italian Torquato Tasso (1544), antrenorul român de fotbal Ladislau Bölöni (1953) și poetul român Ion Bogdan Lefter (1957).
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *