Carte

Calendar Ortodox 14 decembrie 2023. Mare păcat pentru cei care nu fac asta

Dintre aceștia, Sfinții Mucenici Tirs şi Calinic s-au născut în Ţara Bitiniei și au crescut în cetatea Cezareei, unde au și pătimit pentru credința lor.

Ce se interzice în această zi

„Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult. Astfel avem sărbători mari – praznicele împărăteşti, sărbătorile Maicii Domnului şi ale sfinţilor mai importanţi. Aceste sărbători au cea mai desfăşurată slujbă: Vecernie Mică, Vecernie Mare, Litie, Polieleu, Evanghelie şi Doxologie Mare la Utrenie. Crucea neagră vrea să ne arate ca este vorba de un sfânt mai important cu o slujbă puţin diferită de zilele de rând. Desigur, dacă avem totuşi evlavie pentru un sfânt trecut cu cruce neagră şi vrem să ţinem ziua lui ca pe o sărbătoare cu cruce roşie, nu greşim”, a spus Marius Cătălin Antohi, preot al Bisericii Sfântul Ilie din Huși, pentru doxologia.ro.

Troparul sfinților mucenici

Acesta este troparul dedicat celor 5 mucenici:

„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ipocritilor ! De ce speriati oamenii ca e “mare pacat” ? YHWH (cunoscut ca fiind denumit Dumnezeu) a dat 10 porunci de care sa ne tinem. Restul sunt inventate de biserica catolica sau ortodoxa, cu fel de fel de sfinti si cruci rosii si negre. Daca urmariti calendarul, aproape ca nu e zi in care sa nu fie cruce rosie sau neagra. Sfinti cu duiumul la care sa dam din energia noastra. De aceea si YHWH interzice sa ai alt D-zeu afara de El, pt ca prin idolatrie se stabileste o relatie de schimb de energie cu sfantul invocat. Mare pacat e sa nu respecti cuvantul lui Dumnezeu (YHWH), in rest nu e pacat orice vrea popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *