Istorie

Calendar ortodox 14 mai. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

Sfântul Isidor s-a născut în Alexandria și a fost unul dintre conducătorii armatei împăratului Deciu. Un ostaș pe nume Lucius îl denunță comandantului armatei că este creștin. Atunci i s-a cerut să se lepede de credința sa și să cinstească idolii. Atunci Isidor a spus:

„Vrednic sunt ca pentru Dumnezeul meu să pătimesc tot felul de munci şi să sufăr moarte, ca Stăpânul meu să mă învrednicească cetei sfinţilor mucenici, care au murit mai înainte de mine pentru numele Lui cel sfânt. Şi ştiu că cei ce cred şi nădăjduiesc în Hristos nu mor niciodată, pentru că aşa a zis Domnul nostru:Cel ce crede în Mine de va şi muri, va fi viu.”

Din moment ce a refuzat i se va tăia limba. Deși nu mai avea limbă, tot putea să îl mărturisească pe Hristos. Comandantul armatei a rămas mut la vederea acestei minuni dumnezeiești și a trebuit să scrie pe hârtie hotărârea sa. Astfel l-a condamnat la moarte în anul 251. Sfântul Isidor a devenit astfel mucenic odată ce i-a fost tăiat capul.

Condacul Sfântului Mucenic Isidor din Hios

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Tot astăzi mai facem pomenirea:
– Sfântului Sfințitului Mucenic Terapont;
– Sfântului Mucenic Alexandru din Conducheli;
– Sfinților Mucenici Alexandru, Varvar și Acolut;
– Sfântului Leontie, patriarhul Ierusalimului;
– Sfântului Mucenic Marcu Criteanul;
– Sfântului Mucenic Ioan Bulgarul.

Greco – catolic:
Sf. m. Isidor din Chios.

Romano – catolic:
SF. MATIA, ap.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *