Istorie

Calendar ortodox 26 mai. Sfântul Apostol Carp, unul din cei 70 de apostoli

Pe 26 mai creștinii ortodocși sărbătoresc pe Sfântul Apostol Carp, unul din cei 70 de apostoli ai Sfântului Apostol Pavel. Acesta ducea scrisorile aceluia la destinatari. Află mai multe despre viața acestuia în rândurile următoare.

Sfântul Apostol Carp a fost hirotonit episcop de către Sfântul Apostol Pavel pentru Veria Traciei. Acesta a mai predicat Cuvântul sfânt și în Creta. Aici l-a primit pe Sfântul Dionisie Areopagitul în casa lui.

Sfântul Dionisie a mărturisit că Apostolul Carp era un om cu o minte foarte curată, blând, smerit și nevinovat. De asemenea, Domnul i S-a înfățișat înainte înconjurat de îngerii lui. De asemenea, niciodată nu începea Liturghia până ce nu era încredințat de o vedere de sus.

Acest sfânt a convertit mulți păgâni la credința creștină. De asemenea, i-a mustrat pe iudei și i-a învățat să creadă că Hristos era răstignit de ei și era singurul Dumnezeu adevărat.

Acesta a fost ucis cu sălbăticie și fără milă de acei iudei care nu au crezut spusele sale. Rămășițele sale au fost puse în aceeași cetate de către creștini credincioși și care se temeau de Dumnezeu. Moaștele sale fac minuni și vindecă bolnavii.

Troparul Sfântului Apostol Carp:
Apostole Sfinte Carp, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Carp:
Arătatu-Te-ai astăzi…

Ca pe o stea prealuminoasă câştigându-te Biserica pe tine, apostole Carp, cu darea cea multă a minunilor tale pururea se luminează; mântuieşte pe cei ce cu credinţă cinstesc pomenirea ta.

Tot astăzi, creștinii ortodocși fac pomenirea următorilor sfinți:
– Sfinților Apostoli Tadeu și Alfeu, din cei 70 de apostoli;
– Sfinților Mucenici Averchie și Elena;
– Sfântului Mucenic Alexandru Tesaloniceanul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *