Economie

CALM pe piața valutară

Într-o discuţie cu presa, guvernatorul a remarcat că experţii internaţionali, se pare, au ajuns la un consens în prognozele lor: 1 euro – 1,30 dolari. Această cotaţie ar asigura o anumită stabilitate, a spus guvernatorul citat Info-Prim Neo.

„Cel mai important este comportamentul participanţilor la piaţa valutară din R. Moldova. Ceea ce vedem noi este că acest comportament este suficient de raţional. În momentul în care se produce o anumită apreciere a leului faţă de euro persoanele fizice sau juridice percep aceasta ca un moment extrem de favorabil pentru a vinde valută şi lua mai mulţi lei. Practic există un mecanism natural de reglementare a pieţei valutare. Noi nu ne mai aflăm în perioadele anterioare, când orice depreciere a leului ducea la cumpărări masive de valută. Din contra, acum se vinde valuta pentru a câştiga mai mulţi lei şi a satisface necesităţile personale sau ale businessului”, a menţionat Dorin Drăguţanu.

Guvernatorul notează că situaţia pe piaţa valutară este absolut calmă, chiar există un mic exces de valută, pentru că în decembrie şi o parte din ianuarie a fost cald şi consumul de resurse energetice a fost mai mic. „În februarie probabil procurările de valută vor fi mai mari decât în ianuarie, una cu alta se echilibrează”, a mai spus Drăguţanu, menţionând că nu vede premise interne care ar putea să tensioneze situaţia.

Via Info-prim.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *