CSI / RusiaExterne

Calvarul trăit sub ocupația rusă: „Sunt mai răi ca naziștii! Niște diavoli. Se făceau că ne caută de arme în sutiene”

O pensionară ucraineană, care a scăpat din ocupația rusă din Herson fugind cu fiica și nepoții ei, a declarat, într-un interviu pentru Radio Liberty, difuzat pe Facebook și preluat de publicația Obozrevatel, că i-a numit „diavoli” pe soldații ruși, despre care a spus că „sunt mai răi decât naziștii din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

„«Căutăm arme», asta ne spuneau când intrau peste noi, în case! Unde căutau? În sutiene și în chiloți, acolo căuți arme? Niște bandiți, bandiți adevăraț! Nici măcar naziștii nu au făcut așa ceva!”, a declarat femeia, care tremura în momentul în care rememora ceea ce a trebuit să îndure.

Satul în care locuia pensionara a fost sub ocupație timp de aproximativ o lună. În opinia bătrânei, până când soldații ucraineni au eliberat așezarea din regiunea Herson, „diavolii”.

„Furau inclusiv mâncare! Sărmanii a căror mutră nu le plăcea rușilor erau împușcați în picioare. Totul ca să inducă spaima”, își amintește bătrâna, plângând.

„Mamă, încă o noapte ca asta și nu voi supraviețui”

Din cauza bombardamentelor constante și a lipsei medicamentelor, femeia a decis să fugă în orașul Herson: „Mi se terminase tratamentul, satul era ocupat, nimeni nu ieșea, nimeni nu intra. Era singura soluție de salvare”.

Și-a luat nepoții și fiica și a plecat. Soțul și ginerele ei au rămas acasă.

„Nepotul meu are 9 ani, nepoata mea a împlinit 20. Cu ei și cu fiica mea am fugit. Fata mea mi-a spus clar: «Mamă, încă o noapte ca asta și nu voi supraviețui»”, adaugă femeia.

Ea se află acum în Nikolaev, într-o relativă siguranță: „Stăm cu toții într-o garsonieră. Nu avem apă, noroc cu ploaia. Strângem apa pentru nevoile curente”.

„Ei sunt adevărații fasciști, își spun eliberatori, dar mi-au distrus casa. Unde să locuiesc eu acum?”, a încheiat bătrâna disperată.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *