Social

Căminul Colegiului Tehnologic rămâne în epoca de piatră

În schimb, mucegai, igrasie şi şoareci câţi vrei şi pe unde vrei. Asta scria TIMPUL acum un an despre traiul din căminul Colegiului Tehnologic din Chişinău – situaţie care, cu regret, mai e valabil şi azi.
 
După un an de la apariţia în TIMPUL a articolului „Anul 2010. Căminul Colegiului Tehnologic revine la epoca de piatră”, nimic nu s-a schimbat la căminul nr. 1 al acestei instituţii de învăţământ. Studenţii continuă să „ţopăie” de frig şi să alerge prin odăi după şoareci şi gândaci, iar administraţia spune că nu a avut bani decât pentru reparaţii cosmetice. Studenţii se plâng şi de frigul din odăi. Unii şi-au luat aparate de încălzire, dar, acestea fiind „obiecte interzise”, ar putea rămâne fără ele în orice moment. „Apă caldă este doar la duş, unde noi nu prea ne ducem însă, fiindcă e murdar şi ne doboară mirosul de mucegai. Ne temem să nu ne îmbolnăvim… Încă în septembrie ni s-a promis că va fi reparat veceul de la etajul cinci, care e într-o stare deplorabilă, dar acesta şi astăzi e defect”, mi-au povestit câţiva studenţi pe care i-am întâlnit la bucătăria căminului.


Aici în fiecare dimineaţă studenţii îşi spală faţa

Tinerii au refuzat să le facem publică identitatea, de teamă să nu aibă divergenţe cu administraţia colegiului. Studenţii mai povestesc că au încercat să protesteze împotriva condiţiilor de trai din cămin, dar ulterior au renunţat la idee. „Ne-au ameninţat că o să ne stingă lumina, dacă o să facem prea multă zarvă. Apropo, chiar dacă în acest an căminul s-a scumpit, oricum ne deconectează curentul – avem lumină numai doua ore dimineaţa şi câteva seara”, spun tinerii.

Contactaţi de TIMPUL, reprezentanţii administraţiei Colegiului Tehnologic s-au arătat de-a dreptul indignată de faptul că am revenit la subiect şi a acuzat Ministerul Educaţiei că nu a alocat nici un bănuţ pentru reparaţia căminului. „Am trimis la minister solicitările, în care am indicat de câţi bani e nevoie pentru reparaţiile capitale, dar, după aprobarea Bugetului, cererile noastre au fost respinse. Am alocat o sumă simbolică pentru reparaţii curente din surse extrabugetare, dar e prea puţin. Reparaţii majore nu s-au făcut. Avem probleme cu încălzirea, dar nici nu e de mirare, de vreme ce, în cei 45 de ani de când există colegiul, niciodată nu s-au făcut reparaţii la sistemul de încălzire”, ne-a spus Sergiu Babii, director adjunct al instituţiei. El recunoaşte că, în anul care a trecut de la apariţia articolului în TIMPUL, situaţia nu s-a schimbat esenţial. „Nu sunt bani. Încercăm să asigurăm măcar strictul necesar, dar reparaţii europene şi geamuri termopan nu avem de unde pune… Din păcate, situaţia este dramatică la mai multe colegii, circa 70% din căminele din Chişinău fiind în aceeaşi stare deplorabilă”, ne-a asigurat Babii.
 

Ion Sobari, şeful Direcţiei politică economică, patrimoniu şi finanţe, ME

Pentru anul 2011, Colegiului Tehnologic i s-au alocat, din Buget, 800,3 mii lei pentru întreţinerea căminelor, dintre care au fost executate peste 99%. Din această sumă se achită fondul de salarii şi serviciile comunale. Pentru reparaţii capitale în 2011 nu li s-a alocat nimic. Totuşi, din aceşti bani, instituţia este în drept să repartizeze o sumă şi pentru reparaţii, căci îşi gestionează de sine stătător bugetul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *