Moldova

CAMPANIE NAȚIONALĂ: Moldova fără RĂZBOI, Moldova fără URĂ

Dacă R. Moldova nu are tancuri și avioane pentru a putea controla întreg teritoriul său și nu are căi de a-și diversifica pe loc exporturile ce mergeau în F. Rusă, războiul informațional este unul care poate fi câștigat de statul R. Moldova.

TIMPUL a militat și militează întodeauna pentru pluralismul de opinii. Credem că este necesar ca pe teritoriul RM să existe instituții media în limba rusă ce vor oferi societății un produs jurnalistic de calitate care ar putea contribui la dezvoltarea R. Moldova.

CAMPANIE NAȚIONALĂ

Instituțiile media (TV, presă, radio, online) care au acoperire sau care sunt disponibile audienței din R. Moldova care promovează dezbinarea națională și etnică sau fac propagandă războiului nu sunt produse jurnalistice, deci, statul ar trebui să-i trateze diferit.

Statul RM nu este obligat să ofere licență unor instituții care nu pot dovedi că fac jurnalism și care denaturează prin rea-voință, manipulează grosolan, inventează fapte, amenință cu moarte alte state în direct, „corespondenții” din teren participă la război ș.a.m.d.

Posturile TV care promovează dezbinarea etnică, indiferent de limba de emisie, ar trebui interzise de către autoritățile statului. Acesta poate obliga furnizorii de internet să blocheze TOATE resursele online care îndeamnă la diferențiere și dezbinare națională.

Rugăm cititorii să participe activ în această campanie pentru a explica că pluralismul nu se aplică propagandiștilor și celor care militează pentru război.

Sperăm, de asemenea, ca societatea civilă, dar și presa națională se va alătura acestui efort de a echilibra peisajul mediatic prin excluderea celor care vor dezbinare națională, etnică sau rasială.

Toți cititorii care doresc să adere la această campanie ne pot scrie pe adresa redacției: secretariat@timpul.md unde îi rugăm să menționeze numele, prenumele, ultima adresă și numărul de telefon.

Articolul 346. Acţiunile intenţionate îndreptate spre aţîţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase

Acţiunile intenţionate, îndemnurile publice, inclusiv prin intermediul mass-media, scrise şi electronice, îndreptate spre aţîţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase, spre înjosirea onoarei şi demnităţii naţionale, precum şi limitarea, directă sau indirectă, a drepturilor ori stabilirea de avantaje, directe sau indirecte, cetăţenilor în funcţie de apartenenţa lor naţională, etnică, rasială sau religioasă, se pedepsesc cu amendă în mărime de pînă la 250 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

Articolul 140. Propaganda războiului

(1) Propaganda războiului, răspîndirea de informaţii tendenţioase ori inventate, instigatoare la război sau orice alte acţiuni orientate spre declanşarea unui război, săvîrşite verbal, în scris, prin intermediul radioului, televiziunii, cinematografului sau prin alte mijloace, se pedepsesc cu amendă în mărime de pînă la 500 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

(2) Săvîrşirea acţiunilor prevăzute la alin.(1) de o persoană cu funcţie de demnitate publică se pedepseşte cu amendă de la 500 la 1.000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Posturi TV vizate: Russia Today, Pervîi Kanal (difuzat de Prime), RTR Moldova, TV7 HTB, Rossia 1, REN TV, CTC, Rossia 24, Accent Tv.

Redacția TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *