ActualitateSănătate

Campanie sanitară consolidată împotriva holerei în Zambia

Campanie sanitară consolidată împotriva holerei în Zambia Autorităţile din Zambia au anunţat joi consolidarea campaniei sanitare împotriva holerei, o maladie aflată în expansiune începând cu luna octombrie şi care a dus deja la moartea a aproape o sută de persoane în acest an, în această ţară din Africa australă, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Ministrul sănătăţii, Sylvia Masebo, a făcut apel la măsuri de igienă mai drastice în gospodării, iar ministrul însărcinat cu apele, Mike Mposha, a precizat că se va distribui clor la scară mai largă pentru a dezinfecta apa contaminată în regiunile cele mai afectate de holeră.

Cinci decese şi 111 noi cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Ploile torenţiale au accelerat transmiterea acestei infecţii bacteriene prin apă şi alimente infectate, a mai precizat Sylvia Masebo. Acesta este cel mai ridicat bilanţ zilnic al îmbolnăvirilor din anul în curs.

Anul acesta au fost înregistrate 93 de decese din cauza holerei, majoritatea din octombrie, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică. “Naţiunea noastră se confruntă cu o provocare semnificativă în domeniul sănătăţii”, a susţinut Sylvia Masebo într-o conferinţă de presă. Rata de mortalitate a epidemiei actuale, în jur de 3%, este “foarte îngrijorătoare”, a adăugat ea, ţinând cont de faptul că mortalitatea din cauza holerei la nivel global este mai mică de 1%. Ţara vecină Zimbabwe, unde se înregistrează de asemenea cazuri de holeră, a decretat stare de urgenţă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în această ţară au fost înregistrate peste 250 de decese începând cu luna februarie. Numărul cazurilor de holeră semnalate la nivel global s-a dublat de la 223.370 în 2021 la 472.697 în 2022. Datele parţiale pentru anul 2023 indică un număr de cazuri ce a depăşit 580.000 încă din luna septembrie, conform OMS.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *