Sport

Campionatului Republicii Moldova la Combat Sambo la a V-a ediție

Startul a fost dat de președintele Federației Republicii Moldova și vicepreședintele Federației Europei la Combat Sambo, Vasile Baciu. Peste 150 de luptătorii din 17 cluburi sportive din întreaga țară au luptat pentru a se impune în fața cluburilor adversare, dar și pentru avansarea la nivel național și internațional.

„Competiția a fost una foarte grea, dar credința în Dumnezeu și munca sunt factorii care mi-au permis să devin campion. Înainte de competiție am avut un program mai încărcat, făceam cros ceea ce îmi permitea să mă încălzesc mai repede, plus la toate mi-am îmbunătățit și respirația. Adversarii au fost foarte puternicii, cea mai grea luptă a fost pentru ieșirea în finală, m-am confruntat cu un adversar foarte bine pregătit. Acum chiar dacă sunt campion, nu mă simt cu vreun cap mai sus decât ceilalți, în rândul prietenilor am rămas același om ca și până la competiție”, a spus Pantelei Țaran, câștigătorul locului I la categoria 74 kg.

Luptele au avut loc după categorii de greutate, la maturi acestea au fost de la 57 kg până la +90 kg, pe când la juniori de la 52 kg până la 90 kg. Principalul arbitru al campionatului a fost Roman Țurcanu, președintele „Asociației de Cascadori din R. Moldova”. Cele mai multe medalii le-a obținut echipa „CSA-Team” din Chișinău, fiind urmată de clubul „Bushinkan” din or. Tighina și echipa „Octogon” din capitală.

„Băieții au arătat lupte destul de bune. Pe an ce trece observăm îmbunătățirea nivelului tehnic al luptătorilor, atât al loviturilor cât și al luptei la sol. Însuși timpul alocat pentru pregătirea pentru competiție s-a schimbat. Acum aceasta durează de la o lună jumătate la două și eu ca antrenor și ca luptător mă străduiesc să predau băieților anume acele tehnici și procedee care sunt efective în luptă, deoarece nivelul sportivilor noștri este în continuă creștere. Mă bucură faptul să văd un potențial deosebit în tânăra generație”, a declarat Sergiu Barbăroșie, campionul Moldovei la Combat-Sambo la categoria 82 kg și antrenorul echipei CSA-Team.

Primul „Campionat al R. Moldova la Combat-Sambo” pe juniori a avut loc în decembrie 2010, iar în februarie 2011 s-a desfășurat primul „Campionat al Republicii Moldova la Combat-Sambo” pentru maturi, unde a fost selectată echipa Moldovei pentru participarea la Turneul Internațional de Arte Marțiale Mixte „PROFC Grand Prix Global- East Europe”.

„Combat-Sambo este un stil de luptă care ia tot mai mare amploare în lume. Acest lucru se simte și în Republica Moldova, unde se deschid tot mai multe cluburi și secții sportive. Moldovenii noștri dau dovadă de perseverență în acest tip de sport. Drept confirmare a acestui fapt este medalia de aur pe echipe la Campionatul Europei la Combat-Sambo care s-a desfășurat la Chișinău în 2012. Consider că în prezent Combat-Sambo este unul dintre cele mai bune baze pentru a ridica sportivii moldovenii la nivel internațional, la artele marțiale mixte.

Deocamdată sportivii moldovenii se clasează pe locurile 4-5 la combat-sambo din lume, un rezultat foarte bun. Deja sunt depuse documentele ca în acest fel combat-sambo să devină sport oficial în Republica Moldova. Atunci vom putea acorda sportivilor care au obținut performanțe titlurile de„maestru în sport” fie „candidat la maestru în sport” ceea ce va duce la dezvoltarea și mai rapidă a acestui sport în R. Moldova”, consideră președintele Asociației de Combat-Sambo și MMA din Republica Moldova, Igor Rotaru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *