InternaționalUcraina

Canada a anunțat că va oferi Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană din SUA. „Vă mulţumim că ne ajutaţi să ne protejăm cerul”

Premierul Canadiei, Justin Trudeau a anunţat marţi, 10 ianuarie, achiziţionarea unui sistem de apărare antiaeriană din SUA în vederea donării acestuia Ucrainei, transmite AFP și Agerpres.

Acesta este primul sistem antiaerian NASAMS pe care Canada îl oferă Ucrainei, a declarat Ottawa, care evaluează valoarea acestei donaţii la 406 milioane de dolari canadieni (282 milioane de euro), a fost anunțat după o întâlnire bilaterală între premierul Justin Trudeau şi preşedintele american Joe Biden în capitala Mexicului.

Acest sistem de apărare este destinat contracarării bombardamentelor masive ruseşti care vizează infrastructura critică ucraineană.

„Este prioritatea numărul unu. Acesta este motivul pentru care Canada cumpără un sistem avansat de rachete sol-aer din Statele Unite pentru a-l dona Ucrainei”, a explicat Anita Anand, ministrul canadian al Apărării, după ce a discutat cu omologul său ucrainean.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a salutat anunţul.

”Vă mulţumim că ne ajutaţi să ne protejăm cerul. NASAMS pe care Canada l-a procurat pentru noi va fi un scut solid pentru oraşele şi cetăţenii noştri”, a menționat el.

Acest sistem de apărare antiaeriană se adaugă blindatelor, obuzierelor, muniţiei şi hainelor de iarnă pe care Canada le-a furnizat Ucrainei pentru a ajuta la respingerea invaziei ruse.

Menționăm că mai multe ţări au furnizat deja sisteme antiaeriene Kievului, precum SUA, Norvegia, Spania, Germania şi Franţa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *