Social

Canada impune sancțiuni împotriva a șapte oligarhi moldoveni pentru legăturile sale cu Rusia. Plahotniuc, Șor și Tauber, pe lista de sancțiuni

Canada impune sancțiuni împotriva a șapte persoane și a unei entități din Republica Moldova, drept răspuns răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat ministra de Externe a Canadei, Mélanie Joly.

Menționăm că pe lista sancțiunilor au fost incluși Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Constantin Botnari, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber și Partidul Șor, ca entitate, scrie Jurnal.md.

„Aceste sancțiuni vizează o serie de persoane, inclusiv oligarhi moldoveni, oameni de afaceri, parlamentari și politicieni care au legătură cu Rusia, și Partidul Șor, un partid politic strâns legat de Ilan Mironovici Șor, care se află pe lista persoanelor sancționate și care a lucrat la destabilizarea guvernului ales democratic, în favoarea Rusiei”, anunță Guvernul canadian.

Menționăm că este prima dată când Canada sancționează colaboratorii ruși din Republica Moldova conform noilor reglementări, ca urmare a unui angajament luat de premierul Justin Trudeau în timpul vizitei Maiei Sandu în Canada, în mai 2023.

„Pe măsură ce Rusia amenință să-și folosească prezența pe teritoriul Moldovei pentru a atrage țara în războiul de agresiune împotriva Ucrainei, aceste noi sancțiuni vor submina eforturile Rusiei de a împiedica guvernul național al Republicii Moldova să-și exercite suveranitatea deplină asupra teritoriului său. Prin aceste noi sancțiuni, Canada își reafirmă angajamentul de a sprijini eforturile Ucrainei de a-și recupera teritoriul și de a pune capăt războiului de alegere al Kremlinului. Canada va continua să lucreze cu partenerii săi internaționali pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor ilegale și nejustificate ale Rusiei la suveranitatea lor și pentru a-și proteja cetățenii de regimul opresiv rus. Vom fi mereu puternici alături de poporul Ucrainei și Moldovei”, a declarat Mélanie Joly, ministra de Externe a Canadei.

Ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia din 24 februarie 2022, Canada a impus sancțiuni asupra a peste 1.900 de persoane și entități suplimentare din și în Rusia, Ucraina și Belarus.

Aceste sancțiuni sunt în concordanță cu cele ale aliaților precum Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană, care au impus recent măsuri care vizează persoanele și entitățile moldovenești.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *