Actualitate

Canada: Peste 80.000 de sinistrați în urma incendiilor de vegetație din provincia Alberta

"Dacă de uiți de sus, ți se rupe inima", a spus Rachel Notley, premier la provinciei Alberta, care a mers miercuri la Fort McMurray și în împrejurimi, unde circa 250 de pompieri, nouă avioane cu apă și peste zece elicoptere încercau să oprească extinderea incendiilor.

"Este o pierdere pe care cu greu ne-o putem imagina", a declarat miercuri premierul canadian, Justin Trudeau. "Previziunile de marți nu numai că s-au confirmat, dar au fost chiar mai grave decât ne puteam închipui", a afirmat și Melissa Blake, primar al orașului Fort McMurray.

Pompierii au spus că este un foc greu de stăpânit din cauza vântului care bătea cu 40 de kilometri pe oră și care alimenta flăcările din unele părți ale orașului. În contextul unor temperaturi record (31 de grade Celsius miercuri la Fort McMurray) și al aerului fără pic de umezeală, pădurea boreală este uscată, iar flăcările avansează rapid. Serviciul de urgență din Alberta a ordonat evacuarea obligatorie a locuitorilor orașului (100.000 de locuitori), cu excepția unui sector din jurul aeroportului.

"Sunt incendii catastrofale, iar situația este explozivă", a declarat Bernie Schmitte, director delegat pentru păduri în Alberta, apreciind că peste 10.000 de hectare de teren au fost devastate de flăcări. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *