Externe

Canada va elimina, din mai 2017, vizele pentru unii cetățeni bulgari

Măsura are în vedere să liniștească îngrijorările Bulgariei în legătură cu controversatul acord de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada, pe care Bruxellesul speră ca guvernele UE să îl ratifice luna aceasta.

În mai, Bulgaria și România și-au exprimat reticența în a susține Acordului economic și comercial UE-Canada (CETA) dacă Ottawa nu renunță la vizele pentru cetățenii lor.

Premierul canadian, Justin Trudeau, a promis în cursul unei discuții telefonice cu omologul său de la Sofia, Boiko Borisov, să elimine vizele pentru oamenii de afaceri, persoanele care au mai vizitat Canada și cetățenii bulgari care la 1 mai 2017 vor fi în posesia unei vize SUA.
"Guvernul canadian va depune eforturi pentru ca toți ceilalți cetățeni bulgari să poată călători fără viză de la sfârșitul lui 2017", a menționat guvernul de la Sofia într-un comunicat.

Termenul limită pentru introducerea călătoriilor fără viză ar putea fi extins până cel mai târziu în mai 2018, dacă vor apărea probleme în reorganizarea sistemelor de intrare, a adăugat biroul de presă.

Miercuri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că UE trebuie să dea asigurări că acordul încheiat cu Canada în urmă cu doi ani va intra în vigoare în câteva luni.

Unele țări din UE, în special Austria, sunt circumspecte în acceptarea acordului după demonstrații de masă ale sindicatelor și grupurilor de protestatari care consideră că CETA va declanșa o scădere a standardelor și va permite marilor companii să sfideze guvernele din întreaga Europă. 

sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *