Război

Canada va oferi un ajutor de 650 de milioane de dolari Ucrainei: detalii despre discuțiile lui Zelenski cu Trudeau

Ucraina a primit un nou pachet de sprijin pentru apărare din partea Canadei, care conține vehicule blindate de luptă și vehicule blindate de evacuare, necesare pentru a salva viețile militarilor răniți. În plus, Ottawa a decis să se alăture pregătirii piloților ucraineni pentru avioanele F-16. Acest lucru a fost anunțat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în urma unei întâlniri cu premierul canadian Justin Trudeau.

Șeful statului i-a mulțumit șefului guvernului canadian pentru sprijinul acordat Ucrainei și poporului său. Potrivit acestuia, de la începutul invaziei la scară largă a Federației Ruse, Canada a oferit asistență în valoare de peste 8 miliarde de dolari canadieni și a antrenat aproape 40 de mii de militari ucraineni în cadrul operațiunii UNIFIER.

În timpul discuțiilor, părțile au discutat despre cooperarea în domeniul apărării. Zelensky a remarcat poziția de lider a Canadei în domeniul deminării umanitare și și-a exprimat speranța că, cu sprijinul Canadei, se va realiza sarcina de curățare a întregului teritoriu ucrainean de mine și obuze care nu au explodat.

“Apreciez foarte mult decizia Canadei de a se alătura la pregătirea piloților pentru avioanele F-16. Vă mulțumesc, Justin. Astăzi am discutat pe larg despre consolidarea scutului nostru aerian. I-am mulțumit premierului pentru decizia guvernului său de a achiziționa un nou lot de rachete de apărare aeriană pentru Ucraina. Acest lucru este foarte oportun, având în vedere atacurile zilnice ale Rusiei cu rachete și Shaheds iraniene asupra orașelor noastre, asupra oamenilor noștri, asupra infrastructurii noastre civile”, a declarat Zelensky.

Ei au discutat, de asemenea, despre cooperarea dintre state în industria militară, în special despre producția comună de armament.

Președintele a invitat companiile canadiene să participe la primul Forum al industriilor de apărare, care va avea loc în curând în Ucraina.

Președintele ucrainean a calificat Acordul de liber schimb actualizat semnat cu Canada drept “o bază pentru redresarea Ucrainei”.

De asemenea, el a remarcat disponibilitatea Canadei de a continua presiunea sancțiunilor asupra Rusiei.

În plus, cele două părți au discutat diverse aspecte ale formulei de pace din Ucraina, în special punctele legate de condamnarea Rusiei pentru agresiune și de despăgubirea pentru toate pierderile pe care aceasta le-a provocat.

“Vă sunt recunoscător pentru leadership-ul dumneavoastră în ceea ce privește lucrul la garanțiile de securitate pentru Ucraina pentru perioada anterioară aderării la NATO. Echipele noastre lucrează la pregătirea unui document bilateral privind garanțiile de securitate”, a subliniat Zelenski.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *