ActualitateExterne

Canadian National Railway îşi suspendă serviciile pe anumite tronsoane din cauza incendiilor de vegetaţie

Canadian National Railway şi-a suspendat serviciile pe tronsonul dintre localităţile Fort St. John şi Fort Nelson din provincia British Columbia şi până la nord de High Level, în provincia Alberta, din cauza incendiilor de vegetaţie, a anunţat luni această companie, potrivit Reuters.

”Colaborăm cu clienţii afectaţi în timp ce echipele noastre evaluează pagubele şi identifică reparaţiile necesare”, a precizat Compania naţională de căi ferate din Canada.

Oraşul Fort Nelson, evacuat în mare parte, este ameninţat de unul dintre cele mai mari incendii de vegetaţie ale acestui sezon, care a afectat 10.000 de hectare din vestul Canadei şi a emis coloane de fum pe teritoriul a cinci provincii canadiene, precum şi în părţi din nordul Statelor Unite.

Potrivit ministrului pentru situaţii de urgenţă şi schimbări climatice al Canadei, Bowinn Ma, condiţiile din nordul provinciei Pacific – o regiune care include Fort Nelson – sunt extrem de dificile.

”În absenţa unor precipitaţii semnificative în prognozele din perioada imediat următoare şi în contextul vânturilor care le pot declanşa în orice moment, suntem extrem de îngrijoraţi”, a declarat Bowinn Ma în cadrul unui briefing televizat. ”E posibil să ne confruntăm cu incendii instabile în a doua parte a zilei”, a adăugat ea.

Incendiul, declanşat vineri, a afectat o suprafaţă de 5.280 de hectare şi a ajuns la o distanţă de 2,5 kilometri vest de Fort Nelson luni dimineaţă.

Canada a avut parte de una dintre cele mai călduroase ierni

După ce anul trecut s-a confruntat cu cel mai grav sezon al incendiilor de vegetaţie, Canada a avut parte de una dintre cele mai călduroase ierni, cu zăpadă puţină sau chiar absentă în multe regiuni, fenomen care a dat naştere unor temeri privind vara călduroasă ce va urma şi care va favoriza incendiile în păduri şi ţinuturi sălbatice în contextul unei secete persistente.

Nord-estul provinciei British Columbia, precum şi regiunea nordică a provinciei învecinate Alberta sunt inima industriei energetice a Canadei. Nu au fost semnalate perturbări privind extracţia de petrol şi gaze.

În Alberta, potrivit autorităţilor, există două focare semnificative, inclusiv unul în apropiere de Fort McMurray. În 2016, un incendiu de vegetaţie uriaş declanşat în acest oraş petrolifer a dus la evacuarea a 90.000 de rezidenţi şi a blocat extracţia a peste un milion de barili de petrol pe zi.

Şase echipe de pompieri, asistate de 13 elicoptere, depuneau eforturi luni pentru a delimita propagarea incendiului în apropiere de Fort McMurray. Elicoptere dotate cu sisteme de vedere nocturnă au împrăştiat apă peste teritoriul cuprins de incendiu în timpul nopţii, potrivit municipalităţii.

Rezidenţii au fost plasaţi sub incidenţe unei alerte de evacuare vineri, deşi condiţiile meteo favorabile au menţinut incendiul la o depărtare de circa 16 kilometri, au precizat luni oficialii canadieni. Aversele uşoare prognozate vor ajuta eforturile pompierilor, au adăugat ei.

”În acest moment, vânturile nu bat în direcţia comunităţii, dar, bineînţeles, condiţiile meteo se pot schimba rapid”, a declarat un oficial al departamentului de pompieri din Alberta, Christie Tucker, cu prilejul unui briefing televizat.

Luna trecută, Guvernul federal de la Ottawa a spus că Canada se va confrunta cu un nou sezon catastrofal de incendii de vegetaţie după ce au fost prognozate temperaturi mai mari decât cele normale pe timpul primăverii şi verii în mare parte din teritoriul ţării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *