Externe

Cancelarul Austriei pune piciorul în prag: “Nu putem să-l lăsăm pe Putin să decidă preţul european al energiei electrice”

Cancelarul austriac Karl Nehammer susţine o plafonare la nivelul Uniunii Europene a preţurilor galopante la electricitate, potrivit unui comunicat emis duminică de biroul său.

Guvernul austriac, condus de conservatori, a fost iniţial sceptic în privinţa ideii de plafonare a preţurilor la energie electrică, dar s-a răzgândit pe măsură ce acestea au continuat să crească în concordanţă cu creşterea preţurilor la gaze, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, conform Reuters.

„Trebuie să oprim în sfârşit nebunia care are loc pe pieţele energetice. Iar acest lucru se poate întâmpla doar printr-o soluţie europeană”, a declarat Nehammer, adăugând că va încerca să-i convingă pe omologii din blocul comunitar, relatează mediafax.ro.

„Trebuie să se întâmple ceva în sfârşit. Această piaţă nu se va autoregla în forma actuală. Fac apel la toate cele 27 de state (membre) ale UE să fie unite pentru a opri imediat această explozie a preţurilor”, a adăugat acesta.

Preţul de piaţă al energiei electrice trebuie să scadă şi trebuie să fie decuplat de cel al gazului pentru a-l aduce mai aproape de costurile reale de producţie, a declarat Nehammer.

„Nu putem să-l lăsăm pe preşedintele rus Vladimir Putin să determine în fiecare zi preţul european al energiei electrice”, a mai spus el.

Republica Cehă, care deţine preşedinţia rotativă a UE, va propune o reuniune extraordinară a Consiliului UE pentru Energie cât mai curând posibil pentru a face faţă creşterii preţurilor la energie, au declarat vineri oficiali guvernamentali cehi, care încearcă să obţină sprijin european pentru plafonarea preţurilor la energie.

Biroul lui Nehammer a precizat că acesta va face presiuni pentru un model sustenabil care să poată fi implementat rapid, fără a da detalii. Acesta a adăugat că a discutat această problemă cu omologii săi din Cehia și Germania.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *