Internațional

Cancelarul german, Olaf Scholz a declarat că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei

Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz, în contextul în care Kievul solicită ca Occidentul să îi trimită şi mai mult armament pentru contracararea invaziei ruse, relatează AFP și News.ro.

După câteva săptămâni de ezitare, Berlinul a decis miercuri să trimită Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană şi să permită şi altor ţări europene să furnizeze blindate similare Kievului. În acelaşi timp, Statele Unite au decis să furnizeze armatei ucrainene blindate Abrams de fabricaţie americană.

Fiind întrebat într-un interviu în Tagesspiegel cu privire la dorinţa Kievului de a primi avioane de luptă, Olaf Scholz a răspuns: ”Nici măcar nu se pune problema avioanelor de luptă. Pot să sfătuiesc doar să nu intrăm într-un război constant de licitare când este vorba de sistemele de arme”.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a mulţumit Berlinului şi Washingtonului după deciziile de trimitere a tancurilor, însă a cerut şi mai mult, în special avioane de luptă şi rachete cu rază lungă de acţiune.

Astfel, în interviul acordat, Scholz a avertizat cu privire la riscul de escaladare în relaţia cu Moscova. ”Nu există un război între NATO şi Rusia. Nu vom permite o astfel de escaladare”.

De asemenea, el a mai menţionat că este necesară menţinerea dialogului cu Vladimir Putin. Ultima dată, el a vorbit cu Putin la începutul lunii decembrie. ”Voi vorbit din nou la telefon cu Putin”, a menționat Scholz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Bine, dar cine sa trimita atunci avioane F16 ? Nu se pupau toata ziua madam Merkel cu Putin ? Nu Germania a beneficiat de gaz ieftin de la Putin ? Acum Germania este chiar foarte datoare sa dea avioane, pt ca tot Germania a dat miliarde de euro lui Putin, bani cu care s-a inarmat ! Deci, Germania este datoare si are obligatii morale, nu pate sa se debaraseze acum, ca si cand nu ar fi avut nici o vina !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *