Politică

Cancelarul german Olaf Scholz: Aderarea Ucrainei la UE ar putea dura foarte mult

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea „dura foarte mult timp”, dar că efortul ar merita deoarece perspectiva ar da speranţă populaţiei, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Într-o declaraţie pentru postul public ZDF în timpul vizitei efectuate la Kiev alături de alţi lideri europeni, Scholz a spus că nu este posibil să se speculeze cât timp va dura aderarea Ucrainei la UE. „Dar merită, acesta este mesajul”, a subliniat şeful executivului german.

Olaf Scholz nu a făcut nicio promisiune concretă referitor la noi livrări de arme către Ucraina în timpul vizitei sale la Kiev. „Facem ceea ce este necesar şi facem acest lucru cu atenţie”, a afirmat cancelarul german într-un interviu pentru postul RTL/ntv.

Franța: Aderarea ar putea dura zeci de ani

Încă un oficial francez a prezentat o perspectivă foarte îndepărtată pentru fructificarea cererii Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, spulberând speranțele într-o aderare rapidă exprimate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ca urmare a invadării țării sale de către Rusia.

„Trebuie să fim sinceri. Dacă spui că Ucraina va intra în UE în șase luni, sau un an sau doi, minți”, a declarat ministrul francez pentru Europa, Clement Beaune, la postul Radio J, adăugând că aderarea poate avea loc „probabil în 15 sau 20 de ani”, relatează Reuters. „Este nevoie de o perioadă lungă de timp”, a spus Beaune, a cărui țară deține președinția rotativă a UE.

Președintele francez Emmanuel Macron a cauzat un val de suspiciuni pe 9 mai, când a spus că Ucraina va avea nevoie de „zeci de ani” pentru a adera la UE și că ar trebui să aspire între timp la o „comunitate politică europeană”, un fel de anticamera pentru UE.

Macron a explicat ulterior că această comunitate nu este „o alternativă la aderarea” la UE.

Dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat ideea „comunității politice”, spunând, că este „un compromis” de care Ucraina nu are nevoie, pentru că va fi „încă un compromis între Europa și Rusia”.

„Nu vreau să le ofer ucrainenilor nicio iluzie sau minciună”, a spus pe de altă parte ministrul francez pentru Europa, reiterând propunerea lui Macron privind „comunitatea politică”, în care Ucraina, alte țări aspirante și blocul comunitar și-ar putea strânge legăturile. Beaune a spus că intrarea în această comunitate „nu împiedică aderarea la UE mai târziu”.

Conform planului lui Macron, a spus ministrul francez, Ucraina s-ar putea bucura de „liberă circulație în Europa și ar putea beneficia de bugetul european pentru reconstrucție și revigorarea țării, societății și economiei sale” ca parte a „comunității politice”.

Și alți lideri ai UE au manifestat reticență față de o primire rapidă a Ucrainei, ale cărei aspirații pro-occidentale sunt văzute drept principalul motiv pentru care președintele rus Vladimir Putin a invadat-o, pe 24 februarie.Inițiativa „comunității politice europene” a lui Macron va fi dezbătută la un summit al UE la sfârșitul lunii iunie.

Spre deosebire de Zelenski, președinta moldoveană Maia Sandu a salutat în luările sale de cuvânt publice ideea unei „comunități politice europene”. Dar Sandu a spus că R. Moldova, care a depus și ea cerere de aderare la UE la începutul lunii martie, după Ucraina, vrea să parcurgă și un proces obișnuit de aderare, chiar dacă acesta este „lung și complex, necesită mult efort și multă muncă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *