Război

Cancelarul german promite să-i protejeze pe evreii din Germania în contextul creșterii antisemitismului

Cancelarul german s-a declarat dispus să-i protejeze pe evreii din Germania, în fața antisemitismului în creștere de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.

În întreaga Germanie, persoane din diferite instituții, inclusiv școli, primării, sinagogi, biserici și parlament, s-au adunat joi pentru a marca cea de-a 85-a aniversare a Noaptea de cristal, cunoscută și sub numele de “Noaptea geamurilor sparte”, care a avut loc în 1938, când naziștii au terorizat evreii din Germania și Austria.

Cancelarul Olaf Scholz și principalul lider evreiesc din Germania, Josef Schuster, au ținut discursuri la o sinagogă din Berlin pentru a comemora această aniversare. Această sinagogă a fost ținta unor cocktailuri Molotov luna trecută. Cancelarul Scholz și-a luat angajamentul de a proteja comunitatea evreiască din Germania, în special în contextul creșterii antisemitismului în urma războiului dintre Israel și Hamas.

La 9 noiembrie 1938, naziștii au ucis cel puțin 91 de persoane și au vandalizat 7.500 de întreprinderi evreiești. De asemenea, au dat foc la peste 1.400 de sinagogi, după cum a raportat Memorialul Holocaustului Yad Vashem din Israel. Aproximativ 30.000 de bărbați evrei au fost arestați, mulți dintre ei fiind trimiși în lagăre de concentrare precum Dachau sau Buchenwald. Alte sute de evrei fie și-au luat viața, fie au pierit din cauza relelor tratamente aplicate în lagăre înainte de începerea oficială a deportărilor în masă.

Noaptea de Cristal a fost un moment crucial în escaladarea persecuției evreilor, care a culminat în cele din urmă cu Holocaustul, în timpul căruia naziștii și susținătorii lor au ucis 6 milioane de evrei europeni.

Cu ocazia aniversării care a marcat începutul Holocaustului, Olaf Scholz și-a exprimat rușinea și indignarea, subliniind că orice formă de antisemitism otrăvește societatea și nu va fi tolerată. El a reafirmat promisiunea făcută încă din 1945: “Niciodată din nou”. El a subliniat importanța onorării acestei promisiuni nu doar prin cuvinte, ci, mai ales, prin acțiuni.

La evenimentul central de comemorare au fost prezenți, de asemenea, președintele federal Frank-Walter Steinmeier și alți reprezentanți de rang înalt din partea statului, a bisericilor și a diferitelor grupuri sociale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *