ActualitateEconomie

când ar putea prinde viață cel mai SF proiect al pământenilor

Un inovator proiect de ascensor spațial, conceput pentru a eficientiza transportul pasagerilor în spațiul cosmic, a fost distins cu un premiu în valoare de 11.000 de dolari. Arhitectul Jordan William Hughes din Marea Britanie a fost recomepnsat cu premiul pentru excelență în arhitectură și inovație spațială acordat de Fundația Jacques Rougerie din Paris, informează dezeen.com. Conceptul său, numit Ascensio, presupune conectarea unei nave oceanice la o structură de pe orbita Pământului cu ajutorul unei structuri asemănătoare unui cablu. Nava este proiectată să țină pasul cu portul spațial care se deplasează în jurul oceanului.

Deși în prezent este doar o operă de science-fiction și este puțin probabil să fie construită prea curând, este totuși interesant să ne imaginăm un viitor în care călătoriile în spațiu sunt la fel de ușoare ca mersul cu liftul.

Eliminând necesitatea unor rachete grele și costisitoare, ascensoarele spațiale ar revoluționa modul în care accesăm orbita Pământului. Ideea unui ascensor spațial a fost concepută pentru prima dată de omul de știință rus Konstantin Tsiolkovsky într-o carte scrisă în 1895. Deși unii experți consideră că ascensoarele spațiale nu sunt atât de neverosimile pe cât par, mai sunt încă multe progrese științifice de făcut înainte ca acestea să devină realitate. Hughes însuși nu se așteaptă ca un astfel de proiect să fie construit în următorii zece ani, dar el crede că, în cele din urmă, cineva va construi un ascensor spre spațiu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *