Editorial

Când Filat se „repoziționează”, se clatină corăbioara Coaliției

Un vânt rece zburlește frunzele armoniei în codrii verzi-roșietici ai Coaliției de guvernământ. Deși s-a stabilit printr-un înalt Acord că partenerii de coaliție nu se vor critica reciproc, în caz contrar Jucăria se strică, observ că PLDM e gata să încalce „jurământul tăcerii”. Un cunoscut distribuitor de mesaje pedelemiste de la un post de radio (pe care în continuare îl voi numi neutru și decent „Vocea lui Filat”) pregătește terenul în acest scop afirmând (la un post de radio) că „în pofida jurământului tăcerii, asumat în Acordul de constituire a Coaliţiei, conducătorii statului trebuie să abandoneze practicile opace, trebuie să-şi asume o totală transparenţă în cele mai sensibile decizii” și că e „imperativ ca unii fruntaşi de partid să se dezică de şantajul la care se dedau chiar în interiorul guvernării”.

Din câte am priceput acești „unii fruntași” sunt: (mereu „răzgânditul”) președinte PD M. Lupu, președintele legislativului I. Corman (PD) și vice-prim ministrul V. Lazăr (tot PD). La ce se referă „șantajul” ne spune tot Vocea lui Filat: „În condiţiile în care RM se află la grea încercare şi urmează să decidă încotro să-şi delege destinul, tentativele de genul „Dacă nu-mi daţi Aeroportul – ne retragem de la guvernare” sunt pur şi simplu criminale”. Ceața începe să se destrame: aha, care vasăzică, PD cere Aeroportul! De la cine?! Vocea lui Filat, care „cere o totală transparență în cele mai sensibile decizii”, nu ne spune. Reiese că de la Filat, deducem noi.

Dacă-i așa, problema e cea veche: Filat e nemulțumit că jaful nu se face cum vrea el sau că el nu participă la jaf. Asta nu se poate! Mai bine strică Jucăria, sau cum zice cântecul popular – „decât s-o iubească altul, mai bine să ardă satul”… Ca respectivul mesaj să prindă la mase Filat e lăudat pentru că a lansat „ideea de unitate naţională în jurul integrării europene” și pentru „apelul la rezistenţă solidară în faţa şantajului venit din partea Moscovei”. Din câte înțelegem noi „unitate națională” înseamnă un pic altceva, dar treacă de la noi. Dar, în mod categoric, unitatea națională nu înseamnă deloc unitatea moldovenilor jefuiți în jurul celor care jefuiesc.

Vântul rece despre care vorbeam la început anunță startul campaniei electorale în care Filat, după ce a consumat cam toate …ideile naționale, încearcă să se repoziționeze ca drept singurul și unicul promotor al ideii de integrare europeană și lider național capabil să reziste „șantajului venit din partea Moscovei”. E pregătit și sloganul campaniei – „Integrarea europeană – idee de unitate națională”. O idee „nou-nouță” pe care a probat-o și Voronin, în 2005, după coaliția cu Roșca. Potrivit Vocii lui Filat, în viitoarea campanie electorală PD-ului i se rezervă rolul de lăturaș: PD trebuie „să-şi revadă această doctrină şi să meargă, alături de PLDM, în rândurile maselor populare pentru a le explica, inclusiv propriilor votanţi, avantajele integrării europene”. Dacă PD e văzut ca lăturaș al PLDM, nici nu doresc să-mi imaginez ce rol i se rezervă grupului liberalilor reformatori!

Dar să revenim la sloganul „Integrarea europeană – idee de unitate naţională". Vocea lui Filat consideră că respectivul slogan „are toate şansele să prindă la cetăţeni şi, bine explicată pe teren” această idee „ar putea deveni condiţia principală în relaţia electorat-partide politice sau, şi mai mult, un factor mobilizator în vederea convocării unei Mari Adunări Populare care să exprime opţiunea proeuropeană a moldovenilor în ajunul Summitului de la Vilnius”.

Ați priceput? Ni se pregătește o „Mare Adunare Națională”. Una foarte mare și foarte națională, organizată de Filat, bineînțeles, de „liderul național”, „luptătorul neînfricat” cu „șantajul rusesc”, „autorul” ideii de „unitate națională în jurul… În jurul cui? În jurul lui Filat, firește! Astfel, Filat este din nou spălat și pregătit pentru o nouă campanie electorală. El este prezentat ca fiind apostolul europenizării, sfânt și inocent, numai bun să-l pui la icoane, nu alta.

Mă gândesc că poate n-ar fi o idee proastă: de ce alături de sfinții naivi să nu stea și unul „pragmatic” – Sfântul Filat Cont de Aur, ocrotitorul Moldovei fără Voronin și fără comuniști…

P. S. Moldoveni, fiți vigilenți! Vi se pregătește ceva urât!

Noi, care ne considerăm partea cea mai conștientă a societății moldovenești nu-i acceptăm pe comuniști. Cineva glumea că dacă contracandidatul comuniștilor ar fi un babuin și el s-ar declara anticomunist, noi îl vom vota, numai să nu treacă candidatul comuniștilor. Aceasta în limbajul de specialitate se numește vot de protest. Votul de protest al moldovenilor a adus mai mulți babuini la putere în primării comunale, în raioane, parlament. Parlamentul, la rândul lui, a votat guverne pline de gorile și premieri-gorile.

Nu lipsesc babuinii nici în guvernul Leancă, guvern care s-a născut din frica de comuniști. Alegerile anticipate, dacă ar fi avut loc în aprilie, ar fi putut să-i aducă la putere pe comuniști, iată de ce a funcționat perfect vechea înțelepciune „frica păzește bostănăria”.

Este adevărat, guvernul Leancă a fost singura soluție pentru a continua cursul proeuropean al RM. Alegerile anticipate din aprilie ar fi pus cruce pe speranțele legate de Summitul de la Vilnius și, ca totdeauna, noi am procedat patriotic și am acceptat varianta „răului mai mic”. La fel de adevărat este că acest rău ar fi putut să fie mai mic dacă guvernul Leancă ar fi rupt-o cu trecutul și ar fi renunțat la „moștenirea Filat”. N-a fost să fie, fiindcă nu a putut să fie, azi „caligrafia Filat” fiind prezentă în toate deciziile guvernului Leancă. Umbra lui Filat continuă să cutreiere coridoarele guvernului Leancă precum – în imaginația lui Marx și Engels – năluca comunismului cutreiera Europa primei jumătăți a secolului XIX.

Scandalul provocat de „privatizarea” Băncii de Economii și Aeroportului este o mărturie vibrantă în acest sens. La noi scandalurile se sting repede, într-o săptămână-două, apoi sunt trecute în arhivele memoriei noastre scurte, politizate și selective. La moldoveni puține scandaluri au finalitate logică. Pot aduce exemple cu grămada, mă voi limita însă doar la unul. Cum s-a încheiat „scandalul Sandulache” care, printr-o șmecherie intermediată de nu știm cine a ciordit de la Buget circa jumătate de milion de euro? Pe cine îl preocupă azi dacă a întors sau nu Sandulache acești bani furați și dacă a fost cineva pedepsit.

La fel se va întâmpla și cu scandalul legat de Banca de Economii și Aeroport. Dacă s-a acționat contra „normei legale”, vorba preferată a lui Filat, vrem să știm cine a acționat ilegal și cum va fi pedepsit…

Să nu ne facem iluzii pentru că nimeni nu va fi pedepsit. Cum să pedepsești dacă, eventual, unul din cei vinovați în prezent e în proces de reciclare și a devenit candidat unic la funcția vacantă de lider național. De numele lui e legată ideea națională a moldovenilor – ideea europeană! Cum să-i lași pe moldoveni fără ideea europeană și fără lider național? Da, în Moldova mai există multă corupție și multă sărăcie, principalul însă e că am scăpat de comuniști și de Voronin. Pentru asta doar am votat: Moldova fără Voronin, Moldova fără comuniști.

Moldoveni, fiți vigilenți, vi se pregătește ceva urât!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *