Timpul Liber

Când se plantează pomii fructiferi primăvara

Când cumpărăm pomii fructiferi pentru plantat, îi putem cumpăra cu rădăcinile nude (fără pământ pe rădăcini, ca în hipermarket) şi la container (la ghiveci). Cu pomii la ghiveci situaţia este mai simplă. Aceştia se plantează oricând, după ce trec îngheţurile de primăvară şi până la îngheţurile din iarnă. Nu contează dacă pomul are frunze sau dacă afară este foarte cald – un pom scos cu balotul de pământ din ghiveci are rădăcini deja formate şi se prinde uşor în locul în care se plantează primăvara, vara sau toamna.

Pomii care nu au pământ la rădăcini (cu rădăcinile nude) se plantează primăvara când au trecut ultimele îngheţuri, dar nu prea târziu spre vară. Este ideal să plantăm aceşti pomi înainte să înflorească sau să înfrunzească.

De ce se plantează pomii înainte de înfrunzire?

Pentru că orice plantă pierde apa prin frunze (transpiră). Dacă afară este cald, transpiraţia este accentuată. Pomul proaspăt plantat nu are încă un sistem radicular bine dezvoltat şi nu poate absorbi atât de multă apă, cât pierd frunzele prin transpiraţie. Astfel, poate realiza un deficit hidric, iar pomul poate să moară din lipsă de apă. De aceea, pomii fructiferi cu rădăcinile nude nu se plantează vara.

Dacă totuşi cumperi un pom fructifer cu rădăcinile nude când are deja frunze şi afară este cald, va trebui să îi asiguri udări abundente pe perioada prinderii şi poate va trece cu bine peste deficitul hidric.

În concluzie…

Când se plantează pomii fructiferi primăvara?
– se plantează după ce trec ultimele îngheţuri (jumătatea lui martie în zona de sud a ţării;
– pomii cumpăraţi la ghiveci se plantează primăvara – vara – toamna;
– pomii fără pământ pe rădăcini se plantează primăvara şi toamna, când nu au frunze sau flori.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *