Politică

Când și cum a refuzat Iliescu UNIREA României cu Republica Moldova

"Daca tot faceti Constituția acum, spune-i lui Ion Iliescu că noi am vrea un post de vicepreședinte", a solicitat acum 21 de ani Mircea Snegur, citândul pe Aurel Preda.

"Redactarea Declarației de Independență a fost concepută ca un prim pas spre reunificarea celor doua state românești. În acest sens, trebuia rezervat un post de vicepreședinte al României, care să rămână vacant până când se va realiza unirea. Apropiații lui Ion Iliescu nu au acceptat", a declarat Preda pentru elldor.info.

Aurel Preda a mai dezvăluit că a fost trimis la Chișinău de Adrian Nastase, care era atunci ministru de Externe. "E foarte adevarat că nu a fost un mandat scris. Dar și asta a fost o șmecherie. Dacă, de exemplu, băieții de la Moscova se suparau și provocau un conflict diplomatic, atunci răspunsul către președintele Ion Iliescu ar fi fost: N-a avut mandat!’", a mai precizat el.

De asemenea, Preda afirmă ca decretele semnate cu prilejul Declarației de Independență a Republicii Moldova sunau astfel: "Cu data prezentului decret, Imnul de Stat al Republicii Moldova este Deșteaptă-te, Române!, "Cu data prezentului decret, Drapelul de Stat al Basarabiei este așa…".

Mai mult, diplomatul român povestește că refuzul final din partea Bucurestiului a fost emis înainte ca Snegur să plece la Alma-Ata pentru a semna aderarea la Comunitatea Statelor Independente (CSI). El ar fi așteptat preț de doua ore la aeroport. "Domnul președinte Ion Iliescu zice să mergeți și să semnați tratatul", i s-a transmis lui Snegur, dându-i-se de înțeles că solicitarea sa nu a fost acceptată.

Ion Iliescu neagă cu vehemență aceste afirmații. "Este o aiureală de-a lui Preda. Nu a existat o asemenea propunere. Era o perioada tulbure, nu era posibil asa ceva", a replicat Iliescu.

Ambasador dr. Aurel Preda, profesor universitar emerit, presedinte al Asociatiei Romane de Politica Externa, a lucrat in Subcomitetul ONU pentru definirea agresiunii si a participat la diverse negocieri bilaterale din partea statului roman.
 
via ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *