Candu: Grupul privind reforma procuraturii va funcţiona în regim sporit
Următoarea şedinţă va avea loc marţi, unde membrii grupului de lucru vor discuta strict pe chestiuni legate de numirea procurorului general, durată mandatului, concurs, necesitatea modificării Constituţiei, a declarat după şedinţă Andrian Candu. ”Vedem care sunt ideile cele mai bune pe care să le dezbatem, după care discutăm despre competenţa procuraturii”, a precizat el.
Andrian Candu a menţionat că grupul de lucru îşi va accela activitatea, astfel ca până la sfârşitul lunii februarie să fie definitivat conceptul de reformă a procuraturii. ”Probabil săptămâna viitoare, ca să accelerăm, vom face 2 şedinţe de lucru. Sunt opinii diferite atât de la societatea civilă, experţi, de la corpul deputaţilor, dar vom încerca să găsim compromisuri şi să mergem înainte cât mai eficient”, a declarat vicepreşedintele parlamentului.
”Intenţionăm ca la mijlocul sau sfârşitul lunii februarie să avem definitivat acest concept pe care noi am putea să-l aprobăm prin hotărâre de parlament, ca din el să vină propunerile de modificare a legislaţiei”, a mai menţionat Candu.
El a mai anunţat că a discutat în privinţa reformei procuraturii şi cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, iar conceptul şi proiectele care vor fi elaborate vor fi consultate şi cu experţii acestei structuri.
Grupul de lucru privind reforma procuraturii, din care fac parte experţi naţionali şi internaţionali, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi Procuraturii Generale a fost creat în vara anului 2013 printr-un ordin comun al conducerii Ministerului Justiţiei şi Procuraturii. Acesta a propus mai multe modificări ale legislaţiei actuale, inclusiv a modului de numire a procurorului general care în prezent este propus de preşedintele parlamentului şi votat de legislativ. Grupul de lucru propune ca acesta să fie numit de şeful statului la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, în urma unui concurs public.
hotnews.md