Cultură

Cannes 2016: Amploarea festivalului în cifre

Nouă este numărul personalităților membre ale juriului, care vor decerna duminică, 22 mai, Palme d’Or și principalele premii ale celei de-a 69-a ediții a festivalului. Cinci bărbați, printre care președintele juriului, George Miller, și patru femei.

19 este numărul frunzelor de aur de pe celebrul trofeu Palme d’Or, confecționate din aur de 18 carate. Valoarea trofeului este estimată la 20.000 de euro.

21 este numărul filmelor aflate în competiție în acest an pentru Palme d’Or.

24 de trepte trebuie urcate până la intrarea în Palatul Festivalurilor.

40.000 de profesioniști sunt acreditați la ediția din 2016 — în urmă cu 20 de ani erau "doar" 20.000—, dintre care 4.500 de ziariști.

500 de persoane vor asigura securitatea în interiorul Palatului și în imediata sa apropiere, la care se adaugă forțe de ordine naționale și municipale.

20 de milioane de euro este bugetul festivalului, jumătate finanțat de stat și de comunitățile locale (primăria din Cannes, Consiliul regional Provence-Alpes-Cote d’Azur, Consiliul general al departamentului ALpes-Maritimes), iar restul de parteneri.

84 reprezintă numărul filmelor ce vor fi proiectate în acest an, dintre care 55 în selecția oficială (21 în competiția pentru Palme d’Or), 18 la secțiunea Quinzaine de realisateurs și 11 la Semaine de la critique. În plus vor avea loc proiecții la secțiunea Cannes Classiques, consacrată filmelor vechi restaurate sau unor documentare recente despre pelicule sau personalități ale cinematografiei.

74.000 și 200.000 reprezintă numărul de locuitori stabili și, respectiv, cel din timpul festivalului.

500 este numărul camerelor video prin care orașul va fi supravegheat 24 de ore din 24, cu un dispozitiv întărit în apropierea Palatului Festivalurilor și al Congreselor, precum și pe Croazetă. Cu o cameră la 147 de locuitori, Cannes dispune de cel mai dens dispozitiv din Franța.

12.000 este numărul de profesioniști participanți la "piața filmului". Organizată paralel cu festivalul, este cea mai importantă întâlnire a profesioniștilor din cinematografia mondială, în cadrul căreia se vând și se cumpără drepturi de film, se fac asocieri pentru viitoare producții și se constituie o rețea profesională.

1.869 de filme au vizionat în acest an Thierry Fremaux, delegat general, și echipa sa, alegându-le în final pe cele din selecția oficială. Peliculele provin din 28 de țări.

39.000 de euro costă o noapte petrecută la Penthouse Majestic, cel mai scump apartament din Hotelul Majestic de pe Croazetă.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *