Actualitate

Cântărețul de muzică populară Arseni Botnaru a împlinit 65 de ani

Arseni Botnaru s-a născut la 31 octombrie 1950 în satul Șureli (în prezent – Chetrosu), raionul Drochia. În 1970 a absolvit Școala Pedagogică din orașul Soroca, specialitatea – lucrător muzical și în 1974 – Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Muzicescu” (astăzi – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). Fiind student, a cîntat în cadrul Orchestrei de muzică populară „Mărțișor”, după care a activat în Orchestra „Veselia”.

Pe parcursul anilor a colaborat cu Orchestra de muzică populară (pe atunci a Radiodifuziunii Moldovenești, în prezent – a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”) „Folclor”, cu care a înregistrat la companiile „Melodia” și „Electrecord” trei discuri gigant: „Satule, grădină dulce” (în duet cu Maria Sarabaș), „Eu mă uit în sat cu dor”, „Așa-i jocul în Moldova”, precum și un disc cu orchestra „Veselia”.

Arseni Botnaru a lansat opt casete audio (inclusiv una în duet cu interpretul de muzică populară din România Ion Dolănescu, sub genericul “Nistrule, pe malul tău”) și șase CD-uri. De asemenea, are două filme muzicale: „Te-am lăsat, sătucul meu” și „La Nistru, la mărgioară”. A concertat în multe țări ale lumii – Nicaragua, Vietnam, Canada, Finlanda, Germania, Bulgaria, Polonia, Austria, Franța, România ş.a.

Din 1995 activează în cadrul ansamblului de cîntece și dansuri al MAI „Plai moldovenesc”.

Este laureat al concursurilor naționale și internaționale, al festivalurilor mondiale de la Moscova – 1985, Montreal și Quebec – 1990. În Vietnam i s-a decernat „Ordinul Prieteniei” al Republicii Vietnam. În 1995 i s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă” și în 2000 – ordinul „Gloria Muncii”. În 2005, Ministerul Afacerilor Interne l-a decorat cu Crucea „Pentru Merit” clasa II.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *