Social

Cantităţi tot mai mari de pepene verde şi galben pe pieţele autohtone

Potrivit „Agroinform”, fructele sunt recoltate în satele raionului Ungheni – Valea Mare, Cornova, Chirileni, Frăsineşti etc. Produsele calitative sunt comercializate preponderent de fermierii mici şi mijlocii. Totodată, intermediarii vând pepeni aduşi din România şi de la bazele angro din Chişinău.

Primii harbuji autohtoni apăruţi pe piaţă în a doua jumătate a lunii iunie se vindeau cu 10,00-15,00 lei/kg. Acum preţul a scăzut până la 6,00-7,00 lei/kg, ieftinire provocată de oferta crescândă. Pepenele galben însă se vinde cu 12,00-20,00 lei/kg. Cel mai mic preţ de comercializare a pepenelui verde a fost înregistrat pe piaţa din Bălţi – 5,50 lei/kg şi Chişinău – 6,50 lei/kg. Preţul pepenelui galben în municipiile menţionate este de 12,00 lei/kg, în descreştere cu 36-40% faţă de perioada similară a anului precedent.

Operatorii de pe piaţă susţin că preţurile se vor micşora în continuare, în timp ce producătorii afirmă că lipsa ploilor afectează plantaţiile de culturi bostănoase, ceea ce va duce la micşorarea recoltei şi comercializarea acesteia la un preţ mai mare.

(N. G.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *