Externe

Capacitatea aeriană a flotei ruse a Mării Negre a fost „serios afectată” în urma atacului asupra bazei aeriene din Crimeea

Avioanele care au fost distruse în atacul de marți, 9 august, asupra bazei aeriene din Crimeea aparțineau flotei ruse a Mării Negre. Cel puțin opt astfel de aparate au fost distruse în atacul în urma căruia capacitatea aeriană a flotei militare ruse din regiune a fost „serios afectată”, se menționează în analiza de vineri a războiului din Ucraina realizată de ministerul britanic al Apărării, transmite Digi24.

„Cel puțin cinci avioane de vânătoare-bombardament SU-24 Fencer și trei avioane multirol Su-30 Flanker au fost aproape sigur distruse ori serios avariate în urma exploziilor”, potrivit ministerului britanic al Apărării.

Cel puțin 12 explozii puternice s-au produs marți la baza militară aeriană rusă Saki din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Ucraina nu și-a asumat în mod oficial și public responsabilitatea pentru exploziile produse, realatează sursa citată.

Un oficial ucrainean a declarat, sub anonimat, că baza a fost ținta unui atac realizat cu „un dispozitiv de fabricație exclusiv ucraineană”.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a spus că exploziile ar fi opera partizanilor ucraineni din peninsulă, în vreme ce oficialii ruși au precizat că a fost vorba de un accident.

Imagini din satelit publicate joi arată daunele majore și avioane de război rusești distruse la baza aeriană Saki.

Imaginile de la Planet Labs din SUA arată suprafețe mari de teren ars rămase în urma incendiilor care au izbucnit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *