UE / Nato

Capitală europeană pentru o zi

Reuniunea de astăzi este un eveniment diplomatic de anvergură, fără precedent în istoria statului nostru, iar scopul ei este de a sprijini parcursul european al RM. Întâlnirea este una neformală, fiind a treia de acest gen după cele de la Bruxelles şi Luxemburg. Înalţii demnitari europeni din „Grupul pentru Acţiunea Europeană a RM” vor aborda diferite aspecte ale cooperării moldo-europene. Potrivit miniştrilor de Externe din România şi Lituania, Teodor Baconschi şi, respectiv, Audronius Ažubalis, care au sosit încă ieri la Chişinău, laitmotivul întâlnirii va fi: „Vă rugăm mult să faceţi ceea ce faceţi acum, adică, să continuaţi reformele”.

Ieri, primii trei miniştri de Externe – din România, Lituania şi Cehia – au şi sosit la Chişinău, unde au avut diverse întâlniri bilaterale şi au semnat mai multe acorduri. „Prezenţa miniştrilor de Externe sau a secretarilor de stat responsabili de afaceri europene din ţări UE este, înainte de toate, un succes al Alianţei pentru Integrare Europeană”, a declarat ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi. Oficialul român a mai spus că o astfel de reuniune era de neimaginat acum zece ani sau chiar cu câteva luni în urmă şi i-a îndemnat pe liderii celor patru formaţiuni componente ale Alianţei de guvernare „să rămână uniţi şi să aibă un mesaj unitar”.
Tot ieri, Teodor Baconschi s-a întâlnit cu premierul Vlad Filat, care a mulţumit părţii române pentru suportul acordat RM în legătură cu inundaţiile din vara anului curent. La rându-i, Teodor Baconschi a apreciat că în ultimul an relaţiile dintre România şi RM au revenit la normal: „Mă bucur foarte mult că timp de un an RM, care nu era vizibilă la UE, acum e un subiect de actualitate”, a spus oficialul.

Ministrul de Externe lituanian, Audronius Ažubalis, şi vicepremierul moldovean Iurie Leancă au participat, ieri, la deschiderea primei şedinţe a Comisiei pentru integrare europeană moldo-lituaniană. De asemenea, în cadrul întrevederii bilaterale, ei au discutat despre preluarea celor mai bune practici lituaniene în procesul de integrare europeană, dezvoltarea proiectelor bilaterale de asistenţă tehnică acordată RM din partea Lituaniei, precum şi problematica transnistreană.

„Apreciez tot ce face Guvernul RM. Iar noi vrem să vă ajutăm cu experienţele şi know-how-ul nostru şi să devenim pentru voi ceea ce a fost Danemarca pentru parcursul nostru european”, a declarat şeful diplomaţiei de la Vilnius.

Karel Schwarzenberg, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, este cel de-al treilea ministru care şi-a început, ieri, vizita oficială în RM. Astăzi, el urmează să aibă o întrevedere bilaterală cu ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, şi să fie semnate două documente – Memorandumul de cooperare în domeniul integrării europene şi Acordul interguvernamental privind cooperarea în domeniul educaţiei, culturii, tineretului şi sportului. Programul vizitei vicepremierului Schwarzenberg mai include participarea la lansarea proiectului ceh de construcţie a apeductului Prut-Nisporeni în domeniul asigurării cu apă a oraşului Nisporeni şi a satelor Vărzăreşti şi Grozeşti.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *