Internațional

Capitalele europene reacționează după tragedia băiețelului sirian înecat, adus de valuri pe o plajă din Turcia (FOTO)

Astfel, premierul francez, Manuel Valls, a declarat că o ‘acțiune este urgentă’, potrivit AFP. ‘El avea un nume: Aylan Kurdi. Este nevoie de o acțiune urgentă. O mobilizare europeană este urgentă’, menționează Valls într-o postare pe Twitter, publicând o fotografie cu un polițist turc care duce în brațe trupul neînsuflețit al copilului.

Publicată mai întâi pe rețelele de socializare, fotografia copilului în pantaloni scurți, adus de valuri pe o plajă din Turcia, cu fața în jos, a fost publicată joi de numeroase cotidiene europene. Cu toate acestea, imaginea este aproape absentă în presa franceză. Numai ziarul Le Monde, care apare în cursul după-amiezii, a reprodus-o pentru a apărea în ediția sa de vineri.

‘Este greu de suportat’, a reacționat ministrul francez al educației, Najat Vallaud-Belkacem, într-o intervenție la televiziunea iTele. ‘Unii se întreabă dacă este pertinent să difuzezi astfel de fotografii. Mi se pare că este necesar să se facă acest lucru, desigur’, a declarat ministrul francez. ‘Pentru că noi trebuie să deschidem ochii, să fim lămuriți în privința realității acestor imigranți, a acestei mizerii, a acestei situații teribile care îi împinge pe imigranți să plece la drum cu copiii lor, riscându-și viața’, a spus ea.

‘Eu chiar sper că aceste imagini devastatoare și sfâșietoare îi vor trezi în sfârșit pe președintele (Consiliului European, Donald) Tusk și pe șefii de stat europeni’, a scris într-o postare pe Facebook liderul Grupului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, Guy Verhofstadt.

În același timp, șeful guvernului spaniol a estimat joi că soluția la criza refugiaților în Europa trece printr-o acțiune în Siria, denunțând situația ‘dramatică’ și ‘scandaloasă’ precum cea a copilului sirian al cărui corp neînsuflețit adus de valuri pe o plajă a făcut înconjurul mass-media. ‘Eu nu sunt în măsură să spun dacă este bine sau nu să se folosească trupe la sol. Ceea ce știu este că situația din Siria este sursa multor probleme acute cu care ne confruntăm în Europa’, a spus joi dimineață Mariano Rajoy la postul de radio privat Cope.

Două ambarcațiuni au naufragiat în noaptea de marți spre miercuri în largul orașului de coastă turc Bodrum, în timp ce se îndreptau spre insula greacă Kos, unul dintre cele mai scurte puncte de trecere pe mare între Turcia și Europa, când s-au scufundat, a explicat Garda de coastă turcă.

Alertați rapid de țipetele celor naufragiați, echipele de salvare au recuperat 12 corpuri, inclusiv al lui Aylan Kurdi, în vârstă de trei ani, și al fratelui său, Galip, de cinci ani, care de asemenea a pierit în naufragiu, potrivit mass-media turce. Fotografia celor doi frați și cea a corpului lui Aylan pe plaja din stațiunea Bodrum au invadat rețelele sociale de miercuri dimineață, generând o puternică emoție în Europa.

sursa. agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *