Actualitate

Căpșuni și zmeură din SUA, soiuri roditoare cu 1,5 kg de producție la o plantă

Într-un comunicat de presă se spune că soiurile importate pentru testare sunt dintre cele care se coc devreme, cât și târziu. Creșterea varietății de soiuri va oferi agricultorilor posibilitatea să vândă pomușoarele pe parcursul unei perioade mai îndelungate și să devină mai competitivi pe piață.

Soiurile de căpșun importate includ două varietăți cu o productivitate înaltă în lunile mai-iunie – Camarosa şi Ventana și două varietăți roditoare pe tot parcursul anului – Monterey şi Portola. De asemenea, sunt testate trei soiuri de zmeur de vară – Latham, Nova, Killarney și un soi de zmeur care fructifică până toamna târziu – Caroline.

„Pentru testare, în acest an am sădit 500 de fire de căpșun. Recolta medie la hectar prognozată este de 40 de tone sau aproximativ 1,5 kg de producție la o planta”, a spus Angela Bejenari, proprietara lotului demonstrativ de căpșun.

„Cultivarea noilor soiuri importate ne vor oferi mai multe avantaje: productivitatea înaltă, rezistență la boli, transportarea la distanțe lungi și, desigur, culoarea roșie aprins, care este mai atractivă pentru cumpărători”, a declarat Natalia Iliescu, deținătoarea lotului demonstrativ de zmeur.

Performanța celor opt soiuri noi de pomușoare va fi evaluată pe terenurile cultivatorilor în condițiile Republicii Moldova. Prima recoltă comercială va fi obținută în anul 2019.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *