Editorial

Caracatița care ne înghite

Cum e posibil să faci majorări de zeci de procente vinerea la 2 noaptea? Vi s-a părut vreodată că funcționarii publici nu muncesc destul? Iată, ei muncesc până și vinerea noaptea. Însă pentru ei. Nu ai cum să nu faci analogii când te trezești dimineața și afli că peste noapte, la propriu, prețurile la energie au crescut. Să vă amintesc Cine a fost judecat noaptea de Sinedriu? Da, știm cu toții. Și Iisus a fost judecat noaptea. Tâlharii îi judeci ziua, în văzul lumii, ca să arăți cât de corectă e justiția. Însă atunci când tâlharii îi judecă pe cei nevinovați, ca acum 2000 de ani, judecata se face noaptea, pe ascuns.

Legea e adevărat că apără statul, dar la noi statul nu se mai identifică de mult cu poporul. Ci e tocmai structura care ne secătuiește. E destul să luăm ca exemplu o întreprindere de stat cum e Infocomul, care acum se străduiește din greu să urce și prețul apei cu 40 de procente. Știați că dacă aveți apometre, dar nu sunteți acasă ca să dați consumul odată cu factura, ei adaugă un număr de metri cubi „stabilit de lege". La o familie cu 5 membri se adaugă lunar 30 de metri cubi de apă rece. O familie cu 5 membri presupune în mod normal o familie cu trei copii. Ce șanse sunt ca un copil să consume pe lună 6000 mii de litri de apă rece? E absurd! Dar legea e lege și legea spune că bebelușul bea 6000 mii de litri de apă rece într-o lună.

Să vă spun mai departe: bun, ești plecat chiar când se depun facturile, cum poți să declari consumul mic de apă? Nicicum. Dacă ești plecat, nu ai factura la mână și dacă nu ai factura, nu poți declara consumul. Atunci urmează să îți pună din burtă 30 metri cubi de apă rece (30.000 mii litri!!!!) și mai vreo 10 de apă caldă.

Ce să facă sărmanul locatar membru al statului? Nimic. Pentru că legea nu permite recalcularea volumului de apă. Vă dați seama? Dacă 10 luni de zile nu a declarat consumul de apă, că nu avea cum, fiindcă nu se poate prin telefon, familia respectivă se trezește cu mii de lei datorie și cu sute de metri cubi de apă neconsumați. Dar între timp trebuie dus la verificat contorul, iar dacă ai datorii nu ți-l primește. Așa că stâlpul familiei, tatăl a trei copii, care numai el știe pe unde muncește ca să îi poată crește, se trezește că dă Infocomului vreo 5000 de lei pentru apă neconsumată. Nu e film. E adevărat. Îl cunosc pe acest tată. Și, credeți-mă, nu poate face nimic. Am citit și eu legea și e așa cum vă spun. Atunci, mă întreb, pe cine apără statul? Apără propria lui întreprindere, Infocomul, nu pe Serghei, tatăl a trei copii.

În Occident apometrele sunt afară din casă. Angajații firmelor vin și le verifică. Facturile sunt reale, iar legea apără consumatorul. Chiar și pentru 5 litri de apă nejustificați se face recalcularea. La noi nu. Păi fiindcă nu există concurență. Vreau firme private care să se ocupe de distribuirea apei. Să fie concurență acerbă, să mă sune acasă și să îmi propună serviciile lor promițându-mi reduceri, servicii performante și posibilitatea recalculării contoarelor.

Vine iarna, nopțile vor fi tot mai lungi, caracatița va avea timp să crească prețul pe pâine, pe căldură, pe aer, așa, pe la 2 noaptea într-o zi de vineri. Va mai da niște legi prin care să apese jugul și mai mult pe umerii părinților, bebelușii vor consuma tot mai multă apă, iar noi ne vom sufoca din pricina statului care în loc să ne protejeze, ne jupuiește de vii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *